leczo z tofu nowe

Leczo z tofu

  • 30 minut
  • 15 składników
100%
  • Nakryć 1
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • czerwona papryka 1/2 sztuki
  • żółta papryka 1/2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • pomidory z puszki 1/2 opakowania
  • przecier pomidorowy 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • tofu (u mnie ziołowe) 25g lub jeden plaster
  • ugotowany brązowy ryż 1/2 woreczka
  • oliwa do smażenia
  • słodka papryka w proszku do smaku
  • ostra papryka w proszku do smaku
  • natka pietruszki do smaku
  • suszone oregano do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
No i stało się. W diecie mojej oraz Gosi z Mlecznej Krowy pojawił się ten sam przepis. Choć diety mamy inne i dobrane indywidualnie, tak samo jak ćwiczenia i kilogramy do zrzucenia – to czasami coś nam się powtarza. Tak jest w przypadku tego prostego, szybkiego i smacznego leczo z tofu. Podane z brązowym ryżem jest naprawdę sycące. Porcja jest spora i nie ma mowy o głodzie po obiedzie. Porcja oczywiście dla jednej osoby.

  1. Paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody i dusimy.
  2. W tym samym czasie cebulę kroimy w sporą kostkę i smażymy na odrobinie oliwy. Gdy ładnie się przyrumieni dorzucamy ją do papryki.
  3. Dodajemy również pomidory, przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Dusimy całość, aż papryka zmięknie (około 20 minut).
  4. W tym samym czasie kroimy tofu w drobną kostkę i smażymy chwilę, aż się przyrumieni. Dodajemy do gotowego leczo. Podajemy z brązowym ryżem.

 

leczo

Komentarzy: 4

Odpowiedz