Składniki
- mąka ryżowa 1/2 szklanki
- mleko w proszku 1 czubata łyżka
- cukier puder 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- mleko 1/2 szklanki
- olej rzepakowy 2 łyżeczki
- jajko 1 sztuka
Dziś przepis nie mój. Dziś przepis z bloga Bake & Taste. Podkradłam, bo wydał mi się świetny. I taki też był – nie zawiodłam się. ;) Moja kuchnia od kilku tygodni przechodzi zdrowotną rewolucję i jestem na etapie poszukiwania różnych „healthy” receptur. Gofry z mąki ryżowej są trochę inne niż w większości znamy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Zimne stają się nieco suche. W przepisie zmieniłam ilość cukru – pisząc wprost – zmniejszyłam. Wy możecie oczywiście zwiększyć ;) Zjedliśmy je polane jogurtem naturalnym z dodatkiem banana. Pycha! Z podanych składników wychodzi 6 małych gofrów.
- Mąkę przesiać do miski. Dodać mleko w proszku, cukier puder, proszek do pieczenia, pół szklanki mleka, olej rzepakowy oraz żółtko jajka. Wszystko zmiksować.
- W drugiej misce białko jaja ubić na sztywną pianę.
- Ubitą pianę delikatnie wymieszać z resztą składników.
- Ciasto nakładać do nagrzanej gofrownicy (około 2 łyżki na jednego gofra) i piec około 4-5 minut.
Bardzo podoba mi się taki przepis i wypróbuje go jak najszybciej. Moje dzieci bardzo często domagają się goferków więc stale szukam czegoś nowego. Sama często robią taki prosty i szybki przepis http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ oczywiście zawsze różne dodatki mogą zmieniać ich smak od owoców do słodkich polew a dla dzieci trzeba szukać stale nowych bodźców smakowych. Dziękuję za ten przepis, jeszcze dziś go wypróbuję.