Gofry ryżowe

  • 20 minut
  • 7 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • mąka ryżowa 1/2 szklanki
  • mleko w proszku 1 czubata łyżka
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • mleko 1/2 szklanki
  • olej rzepakowy 2 łyżeczki
  • jajko 1 sztuka
Dziś przepis nie mój. Dziś przepis z bloga Bake & Taste. Podkradłam, bo wydał mi się świetny. I taki też był – nie zawiodłam się. ;) Moja kuchnia od kilku tygodni przechodzi zdrowotną rewolucję i jestem na etapie poszukiwania różnych „healthy” receptur. Gofry z mąki ryżowej są  trochę inne niż w większości znamy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Zimne stają się nieco suche. W przepisie zmieniłam ilość cukru – pisząc wprost  – zmniejszyłam. Wy możecie oczywiście zwiększyć ;) Zjedliśmy je polane jogurtem naturalnym z  dodatkiem banana.  Pycha! Z podanych  składników wychodzi 6 małych gofrów.

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać mleko w proszku, cukier puder, proszek do pieczenia, pół szklanki mleka, olej rzepakowy oraz żółtko jajka. Wszystko zmiksować.
  2. W drugiej misce białko jaja ubić na sztywną pianę.
  3. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z resztą składników.
  4. Ciasto nakładać do nagrzanej gofrownicy (około 2 łyżki na jednego gofra) i piec około 4-5 minut.

 

gofryyy

Jeden komentarz

  1. Bardzo podoba mi się taki przepis i wypróbuje go jak najszybciej. Moje dzieci bardzo często domagają się goferków więc stale szukam czegoś nowego. Sama często robią taki prosty i szybki przepis http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ oczywiście zawsze różne dodatki mogą zmieniać ich smak od owoców do słodkich polew a dla dzieci trzeba szukać stale nowych bodźców smakowych. Dziękuję za ten przepis, jeszcze dziś go wypróbuję.

Odpowiedz