Sernik z truskawkami

  • 75 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 8
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 60 min

Składniki

  • cistka Digestive lub inne kruche 170g
  • masło 70g
  • twaróg sernikowy 500g
  • cukier 1/2 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • olejek waniliowy 1 łyżeczka
  • małe truskawki (mogą być mrożone) 2 szklanki
  • sok z cytryny 2 łyżki
Zapraszam na pyszny sernik, który odbiega nieco od klasyki. U mnie z truskawkami (mrożonymi)…ale już nie mogę doczekać się, aby upiec go ze świeżymi malinami.

  1. Roztapiamy masło. Do roztopionego masła dodajemy pokruszone ciastka i dokładnie mieszamy – aby ciastka skutecznie pokruszyć możemy włożyć je do mocnego worka i miażdżyć przez chwilę wałkiem do ciasta. Masa powinna być mokra, ale sypka.
  2. Tortownice (u mnie 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy na dno, wyrównujemy i delikatnie dociskamy.
  3. Wszystkie składniki na masę sernikową (oprócz truskawek) miksujemy do czasu dokładnego połączenia się.
  4. Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzchu masy układamy truskawki. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wszystko zależy od piekarnika. Ciasto jest gotowe, gdy równomiernie będzie ścięte.
  5. Ostudzić i najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce – wtedy jest najlepsze! Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

 

sernik z truskawkami gotowy

komentarze 2

    • Jakiś czas temu złapałam się na tym (a właściwie uświadomili mi to znajomi), że za każdym razem gdy jesteśmy w restauracji zamawiam na deser sernik! W końcu zaczęłam je sama piec. ;)

Odpowiedz