Składniki
- cistka Digestive lub inne kruche 170g
- masło 70g
- twaróg sernikowy 500g
- cukier 1/2 szklanki
- jajka 2 sztuki
- mąka pszenna 1 łyżka
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- olejek waniliowy 1 łyżeczka
- małe truskawki (mogą być mrożone) 2 szklanki
- sok z cytryny 2 łyżki
Zapraszam na pyszny sernik, który odbiega nieco od klasyki. U mnie z truskawkami (mrożonymi)…ale już nie mogę doczekać się, aby upiec go ze świeżymi malinami.
- Roztapiamy masło. Do roztopionego masła dodajemy pokruszone ciastka i dokładnie mieszamy – aby ciastka skutecznie pokruszyć możemy włożyć je do mocnego worka i miażdżyć przez chwilę wałkiem do ciasta. Masa powinna być mokra, ale sypka.
- Tortownice (u mnie 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy na dno, wyrównujemy i delikatnie dociskamy.
- Wszystkie składniki na masę sernikową (oprócz truskawek) miksujemy do czasu dokładnego połączenia się.
- Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzchu masy układamy truskawki. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wszystko zależy od piekarnika. Ciasto jest gotowe, gdy równomiernie będzie ścięte.
- Ostudzić i najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce – wtedy jest najlepsze! Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
ser i owoce.. i jest pysznie.
Jakiś czas temu złapałam się na tym (a właściwie uświadomili mi to znajomi), że za każdym razem gdy jesteśmy w restauracji zamawiam na deser sernik! W końcu zaczęłam je sama piec. ;)