Składniki
- Kruche ciasto Kętrzyński 1 opakowanie
- żółtka 2 sztuki
- masło 150 g
- śmietana 12% 1 łyżka
- czekolada mleczna lub deserowa 200 g
- solone, prażone orzechy 100 g
Kętrzyński to nie tylko majonez, musztarda, czy piernik. Od jakiegoś czasu do rodziny dołączyły nowe koncentraty ciast. Tym razem postawiłam na ciasto kruche. Do bazy dodałam masło, żółtka i śmietanę. To wystarczyło, aby w prosty i szybki sposób przygotować kruche ciasto, które idealnie sprawdzi się np. jako spód do świątecznego mazurka. Ja jednak przygotowałam proste, ale efektowne kruche batoniki. Z dodatkiem czekolady i pokruszonymi solonymi orzeszkami, to naprawdę fajne słodycze, które można zabrać ze sobą np. na wiosenny spacer lub do pracy.
- Do mieszanki ciasta kruchego Kętrzyński dodaj żółtka, miękkie masło oraz śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Przygotuj blaszkę o wymiarach mniej więcej 20 x 30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenie, a następnie równo ciastem. Wstaw blaszkę do zamrażarki na około 20 minut.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wstaw blachę z ciastem i piecz około 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni. Po tym czasie wyłóż blachę, niech ciasto całkowicie ostygnie.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a orzeszki utłucz w moździerzu. Ostudzone ciasto pokrój np. tak jak ja w trójkąty.
- Batoniki oblej częściowo czekoladą i obsyp orzeszkami. Odłóż na papier do pieczenia do zastygnięcia polewy.
- Smacznego!
Brak komentarzy