Kruche batoniki z czekoladą i solonymi orzechami

  • 50 minut
  • 6 składników
100%
  • Nakryć około 10-15 sztuk
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 35 min

Składniki

  • Kruche ciasto Kętrzyński 1 opakowanie
  • żółtka 2 sztuki
  • masło 150 g
  • śmietana 12% 1 łyżka
  • czekolada mleczna lub deserowa 200 g
  • solone, prażone orzechy 100 g

Kętrzyński to nie tylko majonez, musztarda, czy piernik. Od jakiegoś czasu do rodziny dołączyły nowe koncentraty ciast. Tym razem postawiłam na ciasto kruche. Do bazy dodałam masło, żółtka i śmietanę. To wystarczyło, aby w prosty i szybki sposób przygotować kruche ciasto, które idealnie sprawdzi się np. jako spód do świątecznego mazurka. Ja jednak przygotowałam proste, ale efektowne kruche batoniki. Z dodatkiem czekolady i pokruszonymi solonymi orzeszkami, to naprawdę fajne słodycze, które można zabrać ze sobą np. na wiosenny spacer lub do pracy.


  1. Do mieszanki ciasta kruchego Kętrzyński dodaj żółtka, miękkie masło oraz śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Przygotuj blaszkę o wymiarach mniej więcej 20 x 30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenie, a następnie równo ciastem. Wstaw blaszkę do zamrażarki na około 20 minut.
  2. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wstaw blachę z ciastem i piecz około 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni. Po tym czasie wyłóż blachę, niech ciasto całkowicie ostygnie.
  3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a orzeszki utłucz w moździerzu. Ostudzone ciasto pokrój np. tak jak ja w trójkąty.
  4. Batoniki oblej częściowo czekoladą i obsyp orzeszkami. Odłóż na papier do pieczenia do zastygnięcia polewy.
  5. Smacznego!

Brak komentarzy

Odpowiedz