Składniki
- czerwona papryka 1/2 sztuki
- żółta papryka 1/2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- pomidory z puszki 1/2 opakowania
- przecier pomidorowy 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- tofu (u mnie ziołowe) 25g lub jeden plaster
- ugotowany brązowy ryż 1/2 woreczka
- oliwa do smażenia
- słodka papryka w proszku do smaku
- ostra papryka w proszku do smaku
- natka pietruszki do smaku
- suszone oregano do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
No i stało się. W diecie mojej oraz Gosi z Mlecznej Krowy pojawił się ten sam przepis. Choć diety mamy inne i dobrane indywidualnie, tak samo jak ćwiczenia i kilogramy do zrzucenia – to czasami coś nam się powtarza. Tak jest w przypadku tego prostego, szybkiego i smacznego leczo z tofu. Podane z brązowym ryżem jest naprawdę sycące. Porcja jest spora i nie ma mowy o głodzie po obiedzie. Porcja oczywiście dla jednej osoby.
- Paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody i dusimy.
- W tym samym czasie cebulę kroimy w sporą kostkę i smażymy na odrobinie oliwy. Gdy ładnie się przyrumieni dorzucamy ją do papryki.
- Dodajemy również pomidory, przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Dusimy całość, aż papryka zmięknie (około 20 minut).
- W tym samym czasie kroimy tofu w drobną kostkę i smażymy chwilę, aż się przyrumieni. Dodajemy do gotowego leczo. Podajemy z brązowym ryżem.
Prosto i smacznie :)
przepis zapisuję ♥
Tofu to u mnie temat ciężki, bo nie jadłam jeszcze:)
ale wygląda bosko:)
Chłopakowi się spodoba :D W wolnej chwili zapraszam na leczo do mnie – http://leczo.net.pl/