Krem z brokułów z Gorgonzolą

  • 30 minut
  • 11 składników
100%
  • Nakryć 2-4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 20 min
  • Course

Składniki

  • świeży brokuł 1 sztuka (około 500g)
  • średnia cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • ziemniak 2 średnie (około 200g)
  • bulion warzywny około 1,5l
  • śmietana 30% około 1/2 szklanki
  • sól, pieprz do smaku
  • słodka wędzona papryka do smaku
  • szczypta cukru do smaku
  • oliwa do smażenia
  • ser pleśniowy np. Gorgonzola do smaku

Jeśli chcecie przełamać „nudę” w klasycznym kremie z brokułów, dodajcie do niego sera pleśniowego! To duet doskonały! Zwyczajny krem brokułowy zyskuje dzięki niemu wyrazistości. Jeśli nie macie Gorgonzoli, to dodajcie innego sera pleśniowego. Ważne żeby był zielony lub niebieski, a w smaku bardzo wyrazisty.  W mojej wersji są również grzanki oraz wędzona papryka, które możecie pominąć. Zupa w przygotowaniu jest bardzo prosta i szybka więc wierzę, że każdy z poradzi sobie z nią bez problemu.


  1. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i usmaż na niej pokrojoną w dużą kostkę cebulę oraz czosnek w plasterkach.
  2. W trakcie smażenia dodaj obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz podzielonego na różyczki brokuła.
  3. Zalej wszystko gorącym bulionem tak, aby jedynie przykrywał warzywa. Gotuj do miękkości.
  4. Następnie zmiksuj całość na gładko. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej jeszcze trochę gorącego bulionu i zagotuj.
  5. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i wędzoną papryką.
  6. Śmietanę zahartuj w odrobinie ciepłej zupy i dodaj do garnka. Podawaj na gorąco z dodatkiem sera pleśniowego. Możesz również tak jak ja, posypać jeszcze odrobiną wędzonej papryki i grzankami. Smacznego!

 

krem z brokuła

komentarze 2

Odpowiedz