Składniki
- świeży brokuł 1 sztuka (około 500g)
- średnia cebula 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- ziemniak 2 średnie (około 200g)
- bulion warzywny około 1,5l
- śmietana 30% około 1/2 szklanki
- sól, pieprz do smaku
- słodka wędzona papryka do smaku
- szczypta cukru do smaku
- oliwa do smażenia
- ser pleśniowy np. Gorgonzola do smaku
Jeśli chcecie przełamać „nudę” w klasycznym kremie z brokułów, dodajcie do niego sera pleśniowego! To duet doskonały! Zwyczajny krem brokułowy zyskuje dzięki niemu wyrazistości. Jeśli nie macie Gorgonzoli, to dodajcie innego sera pleśniowego. Ważne żeby był zielony lub niebieski, a w smaku bardzo wyrazisty. W mojej wersji są również grzanki oraz wędzona papryka, które możecie pominąć. Zupa w przygotowaniu jest bardzo prosta i szybka więc wierzę, że każdy z poradzi sobie z nią bez problemu.
- W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i usmaż na niej pokrojoną w dużą kostkę cebulę oraz czosnek w plasterkach.
- W trakcie smażenia dodaj obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz podzielonego na różyczki brokuła.
- Zalej wszystko gorącym bulionem tak, aby jedynie przykrywał warzywa. Gotuj do miękkości.
- Następnie zmiksuj całość na gładko. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej jeszcze trochę gorącego bulionu i zagotuj.
- Dopraw solą, pieprzem, cukrem i wędzoną papryką.
- Śmietanę zahartuj w odrobinie ciepłej zupy i dodaj do garnka. Podawaj na gorąco z dodatkiem sera pleśniowego. Możesz również tak jak ja, posypać jeszcze odrobiną wędzonej papryki i grzankami. Smacznego!
U nas zupa z krokodyla raz w tygodniu!
Zupa z krokodyla <3