zupa cebulowa

Zupa cebulowa

  • 45 minut
  • 10 składników
90%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 30 min
  • Course

Składniki

  • cebule 4 duże
  • masło około 2 łyżki do smażenia
  • olej około 1 łyżki do smażenia
  • bulion warzywny około 1,5 l
  • białe wytrawne wino około 1/4 szklanki
  • tymianek około 2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • śmietana odrobina do zabielenia
  • grzanki z serem jako dodatek do podania

Klasyczna zupa cebulowa nie jest zbyt częstą potrawą na moim stole. Wolimy krem cebulowy. Czasami jednak warto coś zmienić i powrócić do klasycznych receptur. Sekret udanej zupy tkwi w długim i powolnym smażeniu cebuli. W ten sposób wydobywamy jej słodkość. Dodatek wina białego wprowadzi nieco kwaśności. Dodatek tymianku przeniesie nas do Francji ;) Oczywiście do zupy podajemy grzanki z serem!


  1. Cebule obierzcie i potnijcie w cienkie piórka.
  2. W garnku w którym będziecie robili zupę rozpuście masło i olej. Na małym ogniu smażcie cebulę około 20-30 minut często mieszając.
  3. Po tym czasie dodajcie do niej wino i tymianek. Gotujcie kilka minut aż wino odparuje.  Cebula powinna być bardzo miękka, złota, ale nie przypalona.
  4. Następnie dodajcie do cebuli ciepły bulion i gotujcie jeszcze kilka minut. Doprawcie zupę solą i pieprzem. Na końcu zabielcie ją odrobiną śmietany. Jeśli dbacie o linie możecie ten krok pominąć. Smacznego! :)

 

zupa cebulowa

Brak komentarzy

Odpowiedz