mini calzone

Mini calzone z tuńczykiem

  • 60 minut
  • 17 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • mąka pszenna 250 g
  • oliwa 2 łyżki + 2 łyżki do smarowania calzone
  • drożdże instatnt 1/2 opakowania (około 3,5g)
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • ciepła woda 150 ml
  • tuńczyk w kawałkach w sosie własnym 1 puszka
  • cebula 1 średnia
  • zielone papryczka padron lub zwyczajna zielona 6 sztuk (padron) lub 1/2 (zwyczajnej)
  • suszone pomidory w oleju 5 sztuk
  • czosnek 2 ząbki
  • mozzarella 1 kulka
  • passata pomidorowa 2-3 łyżki
  • olej do smażenia
  • mieszanka ziół śródziemnomorskich do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka słodka 1 łyżeczka

Mini calzone z tuńczykiem i warzywami to nic innego jak pieczone drożdżowe małe pierogi. Są świetną przekąską do filmu i meczu. U mnie w iście włoskim wydaniu, bo ich farsz zrobiłam w barwach narodowych – zielone papryczki padron, biała mozzarella i czerwone suszone pomidory. Mam nadzieję, że się skusicie!


  1. Z mąki, oliwy, drożdży, cukru, soli i wody zagnieć elastyczne (jak na pizzę) ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Cebulę, czosnek, papryczki i pomidory suszone pokrój. Smaż wszystko przez kilka minut aż cebula i papryczka nieco zmiękną.
  3. Dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka, przyprawy oraz passatę pomidorową. Smaż jeszcze przez minutę. Odstaw farsz żeby ostygł. Gdy będzie chłodny dodaj porwaną na kawałki mozzarellę i wymieszaj.
  4. Ciasto wałkuj w miarę cienko, ale tak aby się nie dziurawiło. Wycinaj koła, nakładaj na nie farsz i formuj pierogi. Układaj je na blaszce do pieczenia.
  5. 2 łyżeczki oliwy zmieszaj z łyżeczką słodkiej papryki i tą miksturą za pomocą pędzelka smaruj każdego pieroga.
  6. Piecz w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Podawaj na ciepło lub zimno. Najlepiej z jakimś sosem w którym będzie można je maczać. Do tego oczywiście zimne piwo!

 

mini calzone

Brak komentarzy

Odpowiedz