Składniki
- mąka pszenna 250 g
- oliwa 2 łyżki + 2 łyżki do smarowania calzone
- drożdże instatnt 1/2 opakowania (około 3,5g)
- cukier 1 łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
- ciepła woda 150 ml
- tuńczyk w kawałkach w sosie własnym 1 puszka
- cebula 1 średnia
- zielone papryczka padron lub zwyczajna zielona 6 sztuk (padron) lub 1/2 (zwyczajnej)
- suszone pomidory w oleju 5 sztuk
- czosnek 2 ząbki
- mozzarella 1 kulka
- passata pomidorowa 2-3 łyżki
- olej do smażenia
- mieszanka ziół śródziemnomorskich do smaku
- sól, pieprz do smaku
- papryka słodka 1 łyżeczka
Mini calzone z tuńczykiem i warzywami to nic innego jak pieczone drożdżowe małe pierogi. Są świetną przekąską do filmu i meczu. U mnie w iście włoskim wydaniu, bo ich farsz zrobiłam w barwach narodowych – zielone papryczki padron, biała mozzarella i czerwone suszone pomidory. Mam nadzieję, że się skusicie!
- Z mąki, oliwy, drożdży, cukru, soli i wody zagnieć elastyczne (jak na pizzę) ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
- Cebulę, czosnek, papryczki i pomidory suszone pokrój. Smaż wszystko przez kilka minut aż cebula i papryczka nieco zmiękną.
- Dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka, przyprawy oraz passatę pomidorową. Smaż jeszcze przez minutę. Odstaw farsz żeby ostygł. Gdy będzie chłodny dodaj porwaną na kawałki mozzarellę i wymieszaj.
- Ciasto wałkuj w miarę cienko, ale tak aby się nie dziurawiło. Wycinaj koła, nakładaj na nie farsz i formuj pierogi. Układaj je na blaszce do pieczenia.
- 2 łyżeczki oliwy zmieszaj z łyżeczką słodkiej papryki i tą miksturą za pomocą pędzelka smaruj każdego pieroga.
- Piecz w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Podawaj na ciepło lub zimno. Najlepiej z jakimś sosem w którym będzie można je maczać. Do tego oczywiście zimne piwo!
Brak komentarzy