Placki owsiane z jogurtem różanym

  • 10 minut
  • 6 składników
83%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • mąka owsiana 1 szklanka
  • naturalny jogurt grecki 3/4 szklanki
  • cukier 2 łyżki
  • olej 1 łyżka + do smażenia
  • jajko 1 sztuka
  • cukier wanilinowy 2 płaskie łyżeczki

Jeśli szukacie czegoś fantastycznego na drugie śniadanie, to właśnie znaleźliście! Te rewelacyjne placki owsiane z jogurtem różanym to ostatnio mój absolutny numer jeden. Są błyskawiczne w przygotowaniu. Ich zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Na ciepło są pyszne, ale na zimno też sprawdzą się świetnie w lunchboxie. Potrzebujecie tylko kilku składników, aby wyczarować miękkie, puszyste, wilgotne i pyszne placki.

Całość dopełnia aromatyczny jogurt różany, który przygotujecie w banalny sposób, o ile jesteście w posiadaniu zmielonych płatków róży z dodatkiem cukru. Taką prostą „konfiturę” wystarczy wymieszać z gęstym naturalnym jogurtem. Jeśli nie macie róży, inna konfitura wymieszana z jogurtem też będzie super.

Mąka owsiana jest dostępna już w większości sklepów. Możecie jednak równie dobrze przygotować ją sami, drobno miksując płatki owsiane. Zamiast cukru, do osłodzenia możecie użyć np. miodu lub ksylitolu.

Jeśli przekonałam Was, to zachęcam do wypróbowania przepisu. Polecam też inny przepis na placki owsiane, które znajdziecie na moim blogu.


  1. Szklankę mąki owsianej, 3/4 szklanki gęstego naturalnego jogurtu greckiego, jajko, cukier, olej i cukier wanilinowy mieszamy energicznie rózgą. Masa będzie dosyć gęsta.
  2. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i nakładamy łyżką płaskie placki. Smażymy na niewielkim ogniu z dwóch stron.
  3. Podajemy na ciepło lub zimno z jogurtem wymieszanym z konfiturą różaną (w proporcji 2:1)
  4. Smacznego!

 

placki owsiano jogurtowe

komentarze 2

Odpowiedz