Makaron soba z brokułami

  • 20 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • makaron soba 150g
  • brokuł 1 duży
  • marchewka 2 średnie
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • olej sezamowy 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • czosnek 1 duży ząbek
  • sezam 2 łyżki
  • szczypiorek do posypania

To bardzo szybka i pyszna opcja obiadowa w japońskim stylu. Zda egzamin również w lunchboxie. Można podawać na ciepło i zimno. Choć wersja pierwsza jest mi bliższa. Gryczany makaron uwielbiam – niestety producenci trochę oszukują i pod nazwą soba sprzedają nam pszenny z dodatkiem mąki gryczanej. Powinno być oczywiście odwrotnie, a najlepiej aby makaron był całkowicie gryczany. Brokuła i marchewkę gotujemy na parze – uważajmy jednak, aby ich nie rozgotować.

    1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku przez około 5 minut, według wskazówek producenta. W tym samym czasie gotuj na parze brokuła podzielonego na różyczki oraz marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa nie mogą być ani za twarde, ani rozgotowane.
    2. Gdy wszystko się gotuje zrób sos. W kubku pomieszaj ze sobą: 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę cukru i 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
    3. Sezam praż przez chwilę na suchej gorącej patelni. Gdy zacznie intensywnie pachnieć i rumienić się przełóż do innego naczynia, aby nie przypalił się na ciągle gorącej patelni.
    4. Odcedzony makaron pomieszaj z sosem i ugotowanymi warzywami. Gotową porcję posyp sezamem i drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

soba z brokułami

komentarze 4

Odpowiedz