Składniki
- pęczak 75g
- seler naciowy 1 łodyga
- cebula 1/2 małej sztuki
- rodzynki 1 łyżeczka
- łuskane pestki dyni 1 łyżka
- bulion warzywny 250ml
- skórka starta z cytryny 1/2 łyżeczki
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- oliwa do smażenia
- suszone oregano do smaku
- natka pietruszki do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Zapraszam na kolejny przepis z mojej diety. Tak, tak – takie pyszności znajduje wśród receptur które dostałam od Agnieszki z Fit Dietetyk Olsztyn. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła jakiś drobnych zmian. Bardzo ciekawe połączenie kaszy ze skórką cytrynową, pikantnością pieprzu, aromatycznym selerem naciowym i słodkimi rodzynkami. Polecam na zdrowy obiad! Z podanych składników wychodzi duża porcja dla jednej osoby.
- Posiekaną drobno cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki seler podsmażamy kilka minut na rozgrzanej oliwie. Najlepiej robić to w garnku o grubym dnie.
- Dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy aby wszystkie ziarenka pokryły się oliwą.
- Dodajemy bulion warzywny, skórkę z cytryny, pieprz i oregano. Zagotować całość. Zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając około 30 minut, aż kasza wchłonie większość płynu. W razie potrzeby można dodatkowo podlać wodą.
- Pestki dyni uprażyć przez moment na suchej patelni. Do kaszy dodać sok z cytryny, natkę pietruszki i rodzynki (jeśli są zbyt duże to można je posiekać). Wymieszać i ponownie przykryć garnek.
- Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podawać posypane prażonymi pestkami dyni.

całkiem fajna propozycja. a ile taka porcja ma kalorii ?
Według mojej rozpiski to około 400 kcal. :)
dobre wyszło :-)
To cieszę się przeogromnie :)