cytrnowy-p-C4-99czakk

Cytrynowy pęczak z selerem naciowym i rodzynkami

  • 40 minut
  • 13 składników
100%
  • Nakryć 1
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 35 min

Składniki

  • pęczak 75g
  • seler naciowy 1 łodyga
  • cebula 1/2 małej sztuki
  • rodzynki 1 łyżeczka
  • łuskane pestki dyni 1 łyżka
  • bulion warzywny 250ml
  • skórka starta z cytryny 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • oliwa do smażenia
  • suszone oregano do smaku
  • natka pietruszki do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Zapraszam na kolejny przepis z mojej diety. Tak, tak – takie pyszności znajduje wśród receptur które dostałam od Agnieszki z Fit Dietetyk Olsztyn. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła jakiś drobnych zmian. Bardzo ciekawe połączenie kaszy ze skórką cytrynową, pikantnością pieprzu, aromatycznym selerem naciowym i słodkimi rodzynkami. Polecam na zdrowy obiad! Z podanych składników wychodzi duża porcja dla jednej osoby.

  1. Posiekaną drobno cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki seler podsmażamy kilka minut na rozgrzanej oliwie. Najlepiej robić to w garnku o grubym dnie.
  2. Dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy aby wszystkie ziarenka pokryły się oliwą.
  3. Dodajemy bulion warzywny, skórkę z cytryny, pieprz i oregano. Zagotować całość. Zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając około 30 minut, aż kasza wchłonie większość płynu. W razie potrzeby można dodatkowo podlać wodą.
  4. Pestki dyni uprażyć przez moment na suchej patelni. Do kaszy dodać sok z cytryny, natkę pietruszki i rodzynki (jeśli są zbyt duże to można je posiekać). Wymieszać i ponownie przykryć garnek.
  5. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podawać posypane prażonymi pestkami dyni.

 

cytrnowy pęczakk

Komentarzy: 4

Odpowiedz