Krem z białych warzyw ze skwarkami z selera

  • 40 minut
  • 13 składników
80%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • ziemniaki 4 duże
  • seler 3/4 średniego
  • korzeń pietruszki 1 średni
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 3 ząbki
  • bulion warzywny około 1-1 i 1/2 l
  • mleko roślinne lub krowie około 1/2 szklanki (może być więcej)
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • olej odrobina do smażenia
  • sos sojowy 2 łyżki
  • papryka wędzona 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Bardzo lubimy zupy kremy. Staram się robić je dosyć regularnie. Kombinuję też z dodatkami. Często to prażone pestki lub małe grzanki. Tym razem zrobiłam coś ekstra! Skwarki z selera! Standardowo liczę się z ograniczonymi komentarzami typu „skwarki mogą być tylko mięsne”. Niemniej zupełnie mnie to nie rusza i nie zamierzam nazywać ich inaczej. Świetnie smakują w zupie, a jeszcze lepiej jako okrasa do pierogów.


  1. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w miarę drobno (szybciej się ugotują). Odkrój 2 plastry selera. Zrobisz z nich skwarki.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż warzywa. Gdy zaczną się rumienić zalej je bulionem – tylko do wysokości. Dodaj lubczyk i gałkę muszkatołową. Gotuj aż warzywa zmiękną.
  3. W międzyczasie selera pokrój w drobna kostkę i pomieszaj z sosem sojowym i wędzoną papryką.
  4. Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj zupę. Żeby nie była za gęsta dodaj mleko. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć seler zamarynowany w sosie sojowym i papryce. Smaż, aż zacznie się rumienić. Podlewaj kilkoma łyżkami wody, aby seler zmiękł, a woda odparowała. Skwarki powinny być chrupkie z wierzchu i miękkie w środku. Posyp nimi zupę i zajadaj!
  6. Smacznego!

krem z białych warzyw ze skwarkami z selera

Jeden komentarz

Odpowiedz