Składniki
- kasza orkoszowa 100g
- bób duża garść
- pomidory suszone z oliwy 4 sztuki
- kukurydza konserwowa 3 łyżki
- olej lniany lub oliwa z oliwek 1 łyżka
- koperek do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Dokładnie kasza orkiszowa z bobem, suszonymi pomidorami, kukurydzą i olejem lnianym. Taki szybki misz-masz do pracy. Kaszę kupiłam jakiś czas temu i zupełnie nie wiedziałam czego się po niej spodziewać. Po ugotowaniu okazało się, że jest konsystencji jaglanki. Zbryla się i łączy, ale jest bardzo delikatna w smaku. Nieco podobna do kaszy jęczmiennej. Odkąd jestem na diecie dołączyłam do jadłospisu również olej lniany – to rewelacyjne źródło kwasu tłuszczowego omega-3, który jest rewelacyjny dla naszego zdrowia. Działa przeciwnowotworowo i przeciwzawałowo oraz spowalnia starzenie się komórek. Len jest jedyną rośliną uprawianą przez człowieka, która może wytworzyć tłuszcz zawierający ponad 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Warto o tym pamiętać i włączyć go do swojej diety.
- Kaszę gotujemy i studzimy.
- To samo robimy z bobem.
- Bób obieramy i łączymy z kaszą orkiszową.
- Dodajemy pokrojone pomidory suszone i kukurydzę oraz olej lniany.
- Mieszamy, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki, aby składniki „przegryzły się”.
Brak komentarzy