kasza orkiszowa 2 nowa

Kasza orkiszowa z bobem

  • 25 minut
  • 8 składników
75%
  • Nakryć 1
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • kasza orkoszowa 100g
  • bób duża garść
  • pomidory suszone z oliwy 4 sztuki
  • kukurydza konserwowa 3 łyżki
  • olej lniany lub oliwa z oliwek 1 łyżka
  • koperek do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Dokładnie kasza orkiszowa z bobem, suszonymi pomidorami, kukurydzą i olejem lnianym. Taki szybki misz-masz do pracy. Kaszę kupiłam jakiś czas temu i zupełnie nie wiedziałam czego się po niej spodziewać. Po ugotowaniu okazało się, że jest konsystencji jaglanki. Zbryla się i łączy, ale jest bardzo delikatna w smaku. Nieco podobna do kaszy jęczmiennej. Odkąd jestem na diecie dołączyłam do jadłospisu również olej lniany – to rewelacyjne źródło kwasu tłuszczowego omega-3, który jest rewelacyjny dla naszego zdrowia. Działa przeciwnowotworowo i przeciwzawałowo oraz spowalnia starzenie się komórek. Len jest jedyną rośliną uprawianą przez człowieka, która może wytworzyć tłuszcz zawierający ponad 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Warto o tym pamiętać i włączyć go do swojej diety.

  1. Kaszę gotujemy i studzimy.
  2. To samo robimy z bobem.
  3. Bób obieramy i łączymy z kaszą orkiszową.
  4. Dodajemy pokrojone pomidory suszone i kukurydzę oraz olej lniany.
  5. Mieszamy, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki, aby składniki „przegryzły się”.

 

 

kasza-orkiszowa-2

Brak komentarzy

Odpowiedz