Składniki
- chleb tostowy kilka kromek
- sałata rzymska (moż być inna) kilka listków
- pomidor 1 sztuka
- majonez do smarowania
- płatki kokosowe (chipsy kokosowe) 1/2 szklanki
- sos sojowy 1 łyżka
- olej 1 łyżeczka
- syrop klonowy 1 łyżeczka
- słodka papryka wędzona 1/2 łyżeczki
- ostra papryka 1/4 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
Już widzę te komentarze… „bekon to ze świni, a kokos to kokos”. Że „BLT bez prawdziwego bekonu, to nie BLT…” „Nie nazywajcie naszymi mięsnymi nazwami swoich wege wymysłów!” Ale wiecie co – mam to zupełnie gdzieś! Mało tego – strasznie mnie śmieszy ta drobiazgowość mięsożerców i zażarta walka o tak błahe sprawy jak nazwy ;) Ba! Mało tego – ja też jadam mięso i zupełnie nie rozumiem dlaczego niektórym tak bardzo zależy na kategoryzowaniu i dzieleniu nazw.
No dobra, ale ja nie o tym chciałam! Chciałam o kanapkach petardach! Wszystko dzięki kokosowemu bekonowi, który poznałam dzięki Jadłonomii. O dzięki Ci kobieto za kolejny fajny przepis, który urozmaicił naszą dietę. Mój wegetariański narzeczony nisko się kłania i pozdrawia ;)
Być może niektórzy z Was nie znają – klasyczny amerykański sandwich BLT składa się z bekonu, sałaty i pomidora. Stąd też nazwa od pierwszych liter amerykańskich nazw tych składników (bacon, lettuce, tomato). To szybka i fajna kanapka. Szczególnie, jeśli wcześniej upieczecie sobie zapas kokosowego bekonu z przepisu Jadłonomii. Nie przedłużajmy! Róbmy i jedzmy!
- Zacznij od przygotowania kokosowego bekonu. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Płatki kokosowe pomieszaj z sosem sojowym, olejem, syropem klonowym, papryką wędzoną, papryką ostrą, solą i pieprzem. Najlepiej zrobić to dłońmi, aby przyprawy dokładnie pokryły płatki. Rozłóż równomiernie na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piecz około 10 minut mieszając co kilka minut. Bądź czujny i nie opuszczaj stanowiska, bo płatki kokosowe lubią się przypalić. Gotowe płatki ostudź.
- Chleb tostowy upiecz w tosterze i posmaruj majonezem. Ułóż na nim bekon kokosowy, sałatę i pomidora. Przykryj drugą kromką posmarowaną majonezem i zajadaj! Smacznego!
Brak komentarzy