Makaron razowy z cukinią i krewetkami

  • 25 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 1
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • makaron pełnoziarnisty 50g
  • krewetki 4 sztuki
  • cukinia około 200g
  • cebula 1/2 małej sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • por 1/2 małej sztuki
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • ostra papryka w proszku do smaku
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • tłuczona kolendra do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Na blogu kolejny pomysł na zdrowy i pyszny obiad. Do tego szybki w przygotowaniu. Pochodzi oczywiście z mojej diety od Agnieszki z Fit Dietetyk Olsztyn, więc jeśli się odchudzacie to śmiało, zapraszam :) Niestety moja waga stanęła. Nie tracę kilogramów tak jak jeszcze niecały miesiąc temu. Nie przejmuję się tym jednak. Zarówno Agnieszka jak i Wojtek  z Fit Body Wojciech Brzostowski nastawili mnie na to psychicznie. Najważniejsze, to nic teraz nie zmieniać, dalej ćwiczyć i dalej zwracać uwagę na to co jem. Wierzę, że za kilka dni znowu waga zacznie spadać. Póki co zapraszam Was na obiad. Według przepisu krewetki są tylko cztery… trochę mało. No ale jak mus to mus… W końcu to dieta ;) Przepis na jedną porcję.

 

  1. Przygotowujemy krewetki. Rozmrożone skrapiamy odrobiną soku z cytryny, solimy, pieprzymy i przyprawiamy kolendrą i mieszamy z odrobiną oliwy. Odstawiamy na kilkanaście minut.
  2. Gotujemy makaron według wytycznych producenta. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Smażymy pokrojoną drobno cebulę, pokrojony w półplasterki por i czosnek w plasterkach. Gdy całość nieco się zeszkli dodajemy pokrojoną w ćwiartki cukinię i smażymy aż zmięknie. W międzyczasie przyprawiamy całość solą, pieprzem, ostra papryką i natka pietruszki.
  3. Mieszamy cukinię z ugotowanym makaronem.
  4. Na koniec grillujemy krewetki. Po około 2 lub 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej. Dodajemy je do makaronu i cieszymy się pysznym obiadem ;)

makaron

Brak komentarzy

Odpowiedz