Sałata z karmelizowanymi buraczkami, grillowaną brzoskwinią i camembertem

  • 75 minut
  • 16 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 60 min

Składniki

  • rukola 2 garście
  • czerwona cebula 1/2 małej
  • brzoskwinia 1 sztuka
  • burak 1 sztuka
  • ser camembert 1 sztuka
  • masło 1 łyżka
  • płynny miód 1 łyżka + 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • rozmaryn 1 łyżeczka
  • migdały kilka sztuk
  • musztarda "Krzepka" od Majonezów Kętrzyńskich 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • olej 1/4 szklanki + do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sałaty pełne kolorowych świeżych warzyw niezaprzeczalnie kojarzą się z wiosną i latem. Jednak jesienią wcale nie trzeba z nich rezygnować! Wystarczy umiejętnie dobrać składniki, aby cieszyć się pożywnym i rozgrzewającym posiłkiem. Tak, tak… rozgrzewającymi! Sprawią to: pikantny sos na bazie wyrazistej musztardy Krzepkiej (marka Kętrzyński), do tego karmelizowane ciepłe buraczki oraz przyjemnie ciągnący się, smażony camembert.


  1. Zacznij od przygotowania buraka. Najlepiej zrobić to dużo wcześniej. Wyszoruj go, zawiń w folię aluminiową i upiecz w 180 stopniach do miękkości. Gdy będzie gotowy, ostudź go i obierz. Pokrój w dosyć grube plastry, a następnie w zgrabną kostkę.
  2. Przygotuj sos do sałaty. W miseczce pomieszaj dokładnie płynny miód, musztardę Krzepką (marka Kętrzyński), czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Następnie dolewaj powoli oliwę lub olej i mieszaj energicznie, aż sos stanie się gęstą emulsją. Odstaw – niech czeka na swoją kolej.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, łyżkę miodu i łyżkę octu balsamicznego. Następnie dorzuć buraki, rozmaryn, sól i pieprz. Karmelizuj, często mieszając, aż buraki wchłoną cały płyn.
  4. W międzyczasie przygotuj brzoskwinię. Pokrój ją na ósemki, a następnie grilluj na gorącej patelni grillowej z odrobiną oleju. Będzie gotowa, gdy pojawią się na niej paski.
  5. Na koniec przygotuj camemberta w panierce. Ser pokrój na 8 części. Każdą z nich obtocz w rozbełtanym jajku i panieruj w bułce tartej. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż ser od strony skórki aż panierka się zarumieni, a ser zacznie się topić.
  6. Na talerzach ułóż rukolę oraz czerwoną cebulę pokrojoną w pióra. Dodaj grillowaną brzoskwinię, karmelizowane buraczki oraz usmażony ser. Dodaj sos na bazie musztardy Krzepkiej (marka Kętrzyński). Na końcu wszystko posyp posiekanymi migdałami.
  7. Smacznego!