Składniki
- rukola 2 garście
- czerwona cebula 1/2 małej
- brzoskwinia 1 sztuka
- burak 1 sztuka
- ser camembert 1 sztuka
- masło 1 łyżka
- płynny miód 1 łyżka + 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- bułka tarta 1/2 szklanki
- jajko 1 sztuka
- rozmaryn 1 łyżeczka
- migdały kilka sztuk
- musztarda "Krzepka" od Majonezów Kętrzyńskich 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- olej 1/4 szklanki + do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sałaty pełne kolorowych świeżych warzyw niezaprzeczalnie kojarzą się z wiosną i latem. Jednak jesienią wcale nie trzeba z nich rezygnować! Wystarczy umiejętnie dobrać składniki, aby cieszyć się pożywnym i rozgrzewającym posiłkiem. Tak, tak… rozgrzewającymi! Sprawią to: pikantny sos na bazie wyrazistej musztardy Krzepkiej (marka Kętrzyński), do tego karmelizowane ciepłe buraczki oraz przyjemnie ciągnący się, smażony camembert.
- Zacznij od przygotowania buraka. Najlepiej zrobić to dużo wcześniej. Wyszoruj go, zawiń w folię aluminiową i upiecz w 180 stopniach do miękkości. Gdy będzie gotowy, ostudź go i obierz. Pokrój w dosyć grube plastry, a następnie w zgrabną kostkę.
- Przygotuj sos do sałaty. W miseczce pomieszaj dokładnie płynny miód, musztardę Krzepką (marka Kętrzyński), czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Następnie dolewaj powoli oliwę lub olej i mieszaj energicznie, aż sos stanie się gęstą emulsją. Odstaw – niech czeka na swoją kolej.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła, łyżkę miodu i łyżkę octu balsamicznego. Następnie dorzuć buraki, rozmaryn, sól i pieprz. Karmelizuj, często mieszając, aż buraki wchłoną cały płyn.
- W międzyczasie przygotuj brzoskwinię. Pokrój ją na ósemki, a następnie grilluj na gorącej patelni grillowej z odrobiną oleju. Będzie gotowa, gdy pojawią się na niej paski.
- Na koniec przygotuj camemberta w panierce. Ser pokrój na 8 części. Każdą z nich obtocz w rozbełtanym jajku i panieruj w bułce tartej. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż ser od strony skórki aż panierka się zarumieni, a ser zacznie się topić.
- Na talerzach ułóż rukolę oraz czerwoną cebulę pokrojoną w pióra. Dodaj grillowaną brzoskwinię, karmelizowane buraczki oraz usmażony ser. Dodaj sos na bazie musztardy Krzepkiej (marka Kętrzyński). Na końcu wszystko posyp posiekanymi migdałami.
- Smacznego!
Brak komentarzy