Sałatka ziemniaczana z sosem ranczerskim

  • 30 minut
  • 13 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • ziemniaki równej wielkości 5 sztuk
  • czerwona cebula 1/2
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • korniszony około 10-15 sztuk
  • maślanka 1/4 szklanki
  • Majonez Kętrzyński 2 łyżki
  • musztarda "Krzepka" od Majonezów Kętrzyńskich 1 łyżeczka
  • gęsty jogurt grecki 2 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula 1/2
  • biały ocet winny 1 łyżeczka
  • koperek 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 1 łyżeczka

Sos ranczerski, czyli popularny w USA ranch dressing nie wiedzieć czemu nie jest zbyt popularny w Polsce. Mieszanka kilku składników sprawia, że jest dosyć uniwersalny, a przy tym bardzo pyszny. Idealnie sprawdzi się w prostej sałatce ziemniaczanej.


  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Czerwoną cebulę pokrój w półplasterki, groszek konserwowy odsącz, a korniszony pokrój wzdłuż. Wszystko połącz.
  3. Przygotuj sos. Pomieszaj Majonez Kętrzyński, jogurt grecki i maślankę. Dodaj drobno posiekaną białą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet winny, musztardę, koperek, natkę i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Połącz sos z sałatką. Dokładnie wymieszaj i odstaw do „przegryzienia się”. Smacznego!

Artykuł  sponsorowany

Brak komentarzy

Odpowiedz