Składniki
- jogurt grecki 220 g
- jajko 1 sztuka
- mąka ryżowa 30 g
- mąka kokosowa 30 g
- syrop klonowy (lub inne słodziwo) 2 łyżki
- laska wanilii (opcjonalnie) 1/2
- odrobina oleju do smażenia
Te bezglutenowe placki są fantastyczne. Konsystencją przypominają serniczki. Pyszne zarówno na ciepło i zimno. Z dodatkiem ulubionych owoców będą świetnym pierwszym lub drugim śniadaniem. U mnie w towarzystwie jogurtu greckiego oraz brzoskwiń. Smażąc je – uważajcie przy przekładaniu na drugą stronę. Są bardzo delikatne. Z podanych składników wychodzi około 12 małych placków.
- Z połowy laski wanilii wyciągnij ziarenka. Łupinki nie wyrzucaj. Możesz umieścić ją w słoiczku razem ze zwykłym cukrem i w ten sposób go aromatyzować. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.
- Nabieraj ciasto łyżką i smaż placki na małym ogniu z dwóch stron. Uważaj bo są bardzo delikatne.
- Podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego!
Pyszności :) i przede wszystkim samo zdrowie :)