naleśniki z batatami

Naleśniki z batatami

  • 45 minut
  • 6 składników
78%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • batat 1 średni
  • kardamon 3 ziarenka
  • czosnek 2 ząbki
  • ostra papryczka 1 mała
  • sól do smaku
  • masło około 3 łyżki

W zeszłym tygodniu podzieliłam się z Wami moim niezawodnym przepisem na naleśniki. Dziś chciałabym Wam pokazać, że można z nimi zaszaleć. Taką właśnie szaloną wersją, są naleśniki z batatami. Od jakiegoś czasu słodkie ziemniaki na stałe zagościły choćby w ofercie Biedronki. Trzeba zatem korzystać.

Pewnie nie raz kusiło Was, żeby wsadzić je do koszyka… jednak koniec końców wygrywała myśl: „ale co ja z nich zrobię”. Nie ma co się oszukiwać – bataty w smaku są mdłe i słodkie. Nie wszystkim podpasują. Moim zdaniem, bez wyrazistych dodatków są zwyczajnie niezjadliwe.

Skąd pomysł, aby do batata dodać kardamonu? Blisko 2 tygodnie temu byłam w Gdyni na See Bloggers, gdzie miałam okazję uczestniczyć m. in. w warsztatach kulinarnych z Josephem Siletso. Tak, tak – to ten sam, który był w jury Top Chefa. Prześmieszna i przesympatyczna persona! Na same wspomnienie, uśmiech przykleja mi się do twarzy. :-) Wraz z innymi blogerkami oraz Józkiem tworzyliśmy danie,  którego trzonem była rolada z indyka podana na batatach, do tego salasa z mango & awokado… i jeszcze kilka innych bajerów. Myślę, że to temat na osobny artykuł. To właśnie Joseph pokazał nam, że słodkie ziemniaki lubią się z kardamonem. Postanowiłam wykorzystać nową wiedzę, podrasować smak i takim oto sposobem powstał przepis na naleśniki z batatami.

 

  1. Przygotowujemy naleśniki.
  2. Batata kroimy na plastry, następnie obieramy małym nożykiem. Tak jest najwygodniej. Myjemy i kroimy w drobną kostkę. Rozpuszczamy masło i na małym ogniu smażymy.
  3. W międzyczasie w moździerzu rozkruszamy kardamon. Aby wydobyć jego środek (łuski są nie potrzebne), przesypujemy zawartość moździerza do małego sitka i przesiewamy wprost do smażących się batatów.
  4. Dodajemy również drobno posiekaną ostrą papryczkę oraz zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą. Smażymy jeszcze chwilę, aż batat zmięknie.
  5. Gotowym farszem napełniamy naleśniki lub podajemy tak jak na zdjęciu. U mnie dodatkowo polane sosem balsamicznym.

naleśniki z batatami

Komentarzy: 2

Odpowiedz