Składniki
- batat 1 średni
- kardamon 3 ziarenka
- czosnek 2 ząbki
- ostra papryczka 1 mała
- sól do smaku
- masło około 3 łyżki
W zeszłym tygodniu podzieliłam się z Wami moim niezawodnym przepisem na naleśniki. Dziś chciałabym Wam pokazać, że można z nimi zaszaleć. Taką właśnie szaloną wersją, są naleśniki z batatami. Od jakiegoś czasu słodkie ziemniaki na stałe zagościły choćby w ofercie Biedronki. Trzeba zatem korzystać.
Pewnie nie raz kusiło Was, żeby wsadzić je do koszyka… jednak koniec końców wygrywała myśl: „ale co ja z nich zrobię”. Nie ma co się oszukiwać – bataty w smaku są mdłe i słodkie. Nie wszystkim podpasują. Moim zdaniem, bez wyrazistych dodatków są zwyczajnie niezjadliwe.
Skąd pomysł, aby do batata dodać kardamonu? Blisko 2 tygodnie temu byłam w Gdyni na See Bloggers, gdzie miałam okazję uczestniczyć m. in. w warsztatach kulinarnych z Josephem Siletso. Tak, tak – to ten sam, który był w jury Top Chefa. Prześmieszna i przesympatyczna persona! Na same wspomnienie, uśmiech przykleja mi się do twarzy. :-) Wraz z innymi blogerkami oraz Józkiem tworzyliśmy danie, którego trzonem była rolada z indyka podana na batatach, do tego salasa z mango & awokado… i jeszcze kilka innych bajerów. Myślę, że to temat na osobny artykuł. To właśnie Joseph pokazał nam, że słodkie ziemniaki lubią się z kardamonem. Postanowiłam wykorzystać nową wiedzę, podrasować smak i takim oto sposobem powstał przepis na naleśniki z batatami.
- Przygotowujemy naleśniki.
- Batata kroimy na plastry, następnie obieramy małym nożykiem. Tak jest najwygodniej. Myjemy i kroimy w drobną kostkę. Rozpuszczamy masło i na małym ogniu smażymy.
- W międzyczasie w moździerzu rozkruszamy kardamon. Aby wydobyć jego środek (łuski są nie potrzebne), przesypujemy zawartość moździerza do małego sitka i przesiewamy wprost do smażących się batatów.
- Dodajemy również drobno posiekaną ostrą papryczkę oraz zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą. Smażymy jeszcze chwilę, aż batat zmięknie.
- Gotowym farszem napełniamy naleśniki lub podajemy tak jak na zdjęciu. U mnie dodatkowo polane sosem balsamicznym.
Bomba! Takich naleśników jeszcze nie jadłam! :)
Są bardzo ciekawe i charakterystyczne w smaku :)