Składniki
- makaron razowy około 200 g
- świeży szpinak około 250 g (1 paczka)
- suszone pomidory w oliwie około 6 sztuk
- kukurydza konserwowa 4-6 łyżek
- śmietanka 30% mały kubek
- czosnek 2 ząbki
- cebula 1 średnia
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól i pieprz do smaku
- odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) do smaku
- odrobina oliwy do smażenia
Każdy z nas zna ten stan… mimo, że lubimy gotować, to czasami zwyczajnie się nie chce. I wtedy albo idziemy do restauracji, albo zamawiamy coś na telefon, albo robimy coś bardzo szybkiego np. makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Zrobienie tego obiadu nie zajmie więcej niż 15 minut. To powinno Was zachęcić.
- Wstaw wodę na makaron. W czasie, gdy będzie się gotował przygotujesz sos.
- Cebule pokrój w drobną kostkę i przesmaż. Gdy zmięknie dodaj poszatkowany szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Odparuj i dodaj suszone pokrojone pomidory oraz kukurydzę. Dodaj również śmietankę. Gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Makaron odcedź, ale zachowaj około pół szklanki wody. Dodaj go do patelni z sosem, dolej wodę z gotowania i dokładnie wymieszaj. Podaj posypane np. grana padano.
- Smacznego!
Pyszne danie. Bardzo lubię takie połączenia:)