Szybki makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • 15 minut
  • 11 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • makaron razowy około 200 g
  • świeży szpinak około 250 g (1 paczka)
  • suszone pomidory w oliwie około 6 sztuk
  • kukurydza konserwowa 4-6 łyżek
  • śmietanka 30% mały kubek
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 średnia
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) do smaku
  • odrobina oliwy do smażenia

Każdy z nas zna ten stan… mimo, że lubimy gotować, to czasami zwyczajnie się nie chce. I wtedy albo idziemy do restauracji, albo zamawiamy coś na telefon, albo robimy coś bardzo szybkiego np. makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Zrobienie tego obiadu nie zajmie więcej niż 15 minut. To powinno Was zachęcić.


  1. Wstaw wodę na makaron. W czasie, gdy będzie się gotował przygotujesz sos.
  2. Cebule pokrój w drobną kostkę i przesmaż. Gdy zmięknie dodaj poszatkowany szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Odparuj i dodaj suszone pokrojone pomidory oraz kukurydzę. Dodaj również śmietankę. Gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  3. Makaron odcedź, ale zachowaj około pół szklanki wody. Dodaj go do patelni z sosem, dolej wodę z gotowania i dokładnie wymieszaj. Podaj posypane np. grana padano.
  4. Smacznego!

 

makaron ze szpinakiem

Jeden komentarz

Odpowiedz