krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu

  • 40 minut
  • 11 składników
78%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 25 min
  • Course

Składniki

  • topinambur około 300-400 g
  • cebula 1
  • czosnek 3 ząbki
  • ziemniaki 3 średnie
  • ciecierzyca konserwowa 1/2 puszki
  • bulion warzywny około 1/2 litra lub więcej
  • rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • jarmuż 1 duża łodyga
  • orzechy piniowe odrobina do posypania

Gdy w jednym z marketów zobaczyłam topinambur, to nawet się nie zastanawiałam. Od razu wylądował w moim koszyku. Tym bardziej, że kosztował zaledwie 5 zł za pół kilo. Mimo, że od lat jest znany, to ciągle nie jest zbyt popularny i ciężko dostać go w sklepach. Jego inna nazwa to słonecznik bulwiasty. Małe bulwy łatwo obrać i świetnie nadają się na zupę krem.

Zupa krem z topinamburu sama w sobie nie jest mocno wyraźna w smaku, dlatego warto podać ją z dodatkami takimi jak choćby chipsy z jarmużu. U mnie również z prażonymi orzeszkami piniowymi. Z podanych składników wychodzą 2 spore porcje zupy. Spróbujcie!


  1. Topinambur, ziemniaki, cebulę i czosnek obierz.
  2. Warzywa pokrój w drobną kostkę i smaż w garnku o grubym dnie. W międzyczasie dodaj rozmaryn. Często mieszaj, a kiedy warzywa delikatnie się przyrumienią zalej je bulionem warzywnym tak, aby jedynie je przykrywał. Dodaj również odcedzoną ciecierzycę. Gotuj na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Następne całość zmiksuj. Jeśli okaże się, że zupa jest za gęsta to dodaj jeszcze odrobinę bulionu. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu.
  3. Gdy zupa się gotuje przygotuj chipsy z jarmużu. Liście oddziel od łodygi, natrzyj oliwą i przypraw solą i pieprzem. Rozłóż równomiernie na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 10 minut, do czasu aż jarmuż będzie chrupiący.
  4. W międzyczasie na suchej rozgrzanej patelni praż przez moment orzeszki piniowe. Często mieszaj aby się nie przypaliły! Gorącą zupę podawaj z chipsami i orzeszkami. Smacznego!

 

krem z topinamburu

Komentarzy: 3

    • To tym bardziej musisz spróbować! Topinambur pojawiał się już w polskich przepisach w okolicy roku 1700. Czyli nie jest to nowość. Fajnie byłoby gdyby wrócił do łask :) Pozdrawiam!

  1. Uwielbiam topinambur, choć dotychczas jadłam w formie pieczonych chipsów z chilli, jako dodatek do obiadu. Muszę koniecznie zamówić (niedaleko nas jest uprawa ekologiczna) i spróbować zupy!

Odpowiedz