Pulpety z ciecierzycy i kukurydzy

  • 25 minut
  • 12 składników
88%
  • Nakryć około 30 małych sztuk
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • ciecierzyca konserwowa 400g
  • kukurydza konserwowa 1/2 puszki
  • cebula 1 średnia
  • marchewka 1 średnia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • curry 1 łyżeczka
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta około 1/2 szklanki
  • czosnek granulowany około 1/2 łyżeczki
  • lubczyk 1 łyżeczka
  • słodka papryka w płatkach 2 łyżeczki

W warzywach cudowne jest to, że można z nich wyczarować wiele pyszności.  Wydaje mi się, że mięso nie stwarza aż tylu możliwości, choć pewnie mięsożercy się ze mną nie zgodzą. Tym razem mam dla Was małe pulpety z ciecierzycy i kukurydzy z dodatkiem marchewki. Robiłam je z myślą o wieczornej imprezie. Kotleciki były zastępstwem chipsów. Jeśli jednak uformujecie z masy większe kotlety, to można je podać z ziemniakami jako obiad. W towarzystwie bułki będą świetnymi burgerami.  Małe mogą być również podane w sosie lub jako dodatek do spaghetti. Jak widzicie możliwości jest naprawdę wiele. Są pyszne na ciepło i zimno. Jeśli jednak akurat te Wam nie przypadną do gustu – spróbujcie innych pulpetów, które możecie znaleźć na moim blogu.

 

  1. Ciecierzycę odsącz i zmiksuj na gładką masę. Następnie cebulę pokrój w drobną kostkę i zrumień na patelni. Podsmażoną dodaj do ciecierzycy.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do reszty składników.
  3. Dodaj również odsączoną kukurydzę.
  4. Wymieszaj wszystko z przyprawami. Dodaj jajko i bułkę tartą. Formuj pulpety i delikatnie je spłaszczaj. Smaż je chwilę z obu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

 

pulpety 2

komentarze 4

Odpowiedz