Składniki
- mąka pszenna 3/4 szklanki
- skrobia ziemniaczana 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
- cukier 1 szklanka
- cukier wanilionowy 1 opakowanie
- jajka 4 sztuki
- Majonez Kętrzyński 220g
- kakao 2 łyżki
- cynamon 1/2 łyżeczki
- olej 1 łyżka
- bułka tarta 1 łyżka
Babka majonezowa, brzmi dziwnie, ale nie martwcie się, w smaku majonez nie jest wyczuwalny. To właśnie on sprawia, że ciasto jest wilgotne i puszyste. Babka majonezowa będzie ciekawym urozmaiceniem świątecznego stołu. Nuta cynamonu sprawi, że ciasto stanie się jeszcze bardziej aromatyczne. Spróbujcie koniecznie!
- W misce połącz ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce umieść cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka z czterech jajek (białka pozostaw). Ucieraj mikserem na jednolitą jasną masę. W międzyczasie dodaj majonez i dalej miksuj aż wszystko ładnie się połączy.
- Następnie masę połącz z mąkami. Ciasto będzie dosyć gęste.
- W kolejnym naczyniu ubij białka na sztywno, następnie delikatnie i dokładnie połącz z ciastem. Masa stanie się mniej gęsta.
- Odlej około ¼ ciasta i dodaj do niej kakao i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
- Foremkę do babki natrzyj olejem i posyp bułką tartą. Wlej do niej połowę białej masy, następnie na nią wylej masę z kakao i na końcu na wierzch wyłóż drugą cześć jasnej masy.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Wstaw ciasto i piecz około 50-60 minut do suchego patyczka. Gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, a środek nadal nie był upieczony, przykryj ciasto folią aluminiową i piecz dalej.
- Wyjmij z piekarnika, ostudź i wyjmij z foremki. Smacznego!
Brak komentarzy