Świąteczna babka majonezowa

  • 75 minut
  • 11 składników
100%
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 60 min

Składniki

  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • skrobia ziemniaczana 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
  • cukier 1 szklanka
  • cukier wanilionowy 1 opakowanie
  • jajka 4 sztuki
  • Majonez Kętrzyński 220g
  • kakao 2 łyżki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • olej 1 łyżka
  • bułka tarta 1 łyżka

Babka majonezowa, brzmi dziwnie, ale nie martwcie się, w smaku majonez nie jest wyczuwalny. To właśnie on sprawia, że ciasto jest wilgotne i puszyste. Babka majonezowa będzie ciekawym urozmaiceniem świątecznego stołu. Nuta cynamonu sprawi, że ciasto stanie się jeszcze bardziej aromatyczne. Spróbujcie koniecznie!


  1. W misce połącz ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce umieść cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka z czterech jajek (białka pozostaw). Ucieraj mikserem na jednolitą jasną masę. W międzyczasie dodaj majonez i dalej miksuj aż wszystko ładnie się połączy.
  3. Następnie masę połącz z mąkami. Ciasto będzie dosyć gęste.
  4. W kolejnym naczyniu ubij białka na sztywno, następnie delikatnie i dokładnie połącz z ciastem. Masa stanie się mniej gęsta.
  5. Odlej około ¼ ciasta i dodaj do niej kakao i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
  6. Foremkę do babki natrzyj olejem i posyp bułką tartą. Wlej do niej połowę białej masy, następnie na nią wylej masę z kakao i na końcu na wierzch wyłóż drugą cześć jasnej masy.
  7. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Wstaw ciasto i piecz około 50-60 minut do suchego patyczka. Gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, a środek nadal nie był upieczony, przykryj ciasto folią aluminiową i piecz dalej.
  8. Wyjmij z piekarnika, ostudź i wyjmij z foremki. Smacznego!

Brak komentarzy

Odpowiedz