zupa-dyniowa

Rozgrzewająca zupa dyniowa

  • 25 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • dynia ( u mnie muscat de provence) 1/2 kg
  • ziemniaki 2 średnie
  • marchew 1 średnia
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 4 ząbki
  • ostra papryczka do smaku (można pominąć)
  • bulion warzywny około 500 ml
  • mleko około 250 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • curry madras luz zwykłe curry do smaku
  • sok z cytryny odrobina do smaku
  • olej odrobina do smażenia

Sklepowe półki uginają się od dyń. Grzechem byłoby nie skorzystać, gdy sezon na nie w pełni. To wdzięczne warzywo – można z nich zrobić naprawdę wiele. Od ciast, racuchów, koktajli po zupę. Robi się ją bardzo szybko. Jest sycąca, aromatyczna i zwyczajnie bardzo pyszna. Można podawać ją z uprażonymi pestkami dyni, polaną jogurtem greckim, z chlebowymi grzankami lub olejem z pestek dyni, który bardzo polecam.

Zupa dyniowa –  nada się na nią większość dostępnych w sklepach odmian. Ja skorzystałam z muscat de provence która ma piękny kształt i zielonkawą skórkę, którą bardzo łatwo się obiera.


  1. Dynie pokrój na mniejsze części i obierz ze skóry. Obierz ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę. Wszystkie warzywa pokrój w średniej wielkości części.
  2. W garnku w którym będziesz robiła zupę rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć warzywa i smaż około 10 minut często mieszając, aby nie przywarły. Po tym czasie dolej bulion – tak aby był na równi z warzywami. Gotuj kilkanaście minut aż warzywa zmiękną.
  3. Zestaw zupę z palnika i ostrożnie zmiksuj wszystko na gładko ręcznym blenderem. Krem może być zbyt gęsty – wówczas dolej trochę mleka – aż do uzyskania pożądanej gęstości zupy. Dopraw solą, pieprzem, curry i odrobiną soku z cytryny. Zagotuj.
  4. Podawaj z domowymi grzankami lub z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Jako dodatek świetnie sprawdzi się też kleks z jogurtu greckiego lub olej z pestek dyni, który ma charakterystyczny wspaniały smak.

 

zupa-dyniowa

Jeden komentarz

Odpowiedz