Składniki
- dynia ( u mnie muscat de provence) 1/2 kg
- ziemniaki 2 średnie
- marchew 1 średnia
- cebula 1 średnia
- czosnek 4 ząbki
- ostra papryczka do smaku (można pominąć)
- bulion warzywny około 500 ml
- mleko około 250 ml
- sól i pieprz do smaku
- curry madras luz zwykłe curry do smaku
- sok z cytryny odrobina do smaku
- olej odrobina do smażenia
Sklepowe półki uginają się od dyń. Grzechem byłoby nie skorzystać, gdy sezon na nie w pełni. To wdzięczne warzywo – można z nich zrobić naprawdę wiele. Od ciast, racuchów, koktajli po zupę. Robi się ją bardzo szybko. Jest sycąca, aromatyczna i zwyczajnie bardzo pyszna. Można podawać ją z uprażonymi pestkami dyni, polaną jogurtem greckim, z chlebowymi grzankami lub olejem z pestek dyni, który bardzo polecam.
Zupa dyniowa – nada się na nią większość dostępnych w sklepach odmian. Ja skorzystałam z muscat de provence która ma piękny kształt i zielonkawą skórkę, którą bardzo łatwo się obiera.
- Dynie pokrój na mniejsze części i obierz ze skóry. Obierz ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę. Wszystkie warzywa pokrój w średniej wielkości części.
- W garnku w którym będziesz robiła zupę rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć warzywa i smaż około 10 minut często mieszając, aby nie przywarły. Po tym czasie dolej bulion – tak aby był na równi z warzywami. Gotuj kilkanaście minut aż warzywa zmiękną.
- Zestaw zupę z palnika i ostrożnie zmiksuj wszystko na gładko ręcznym blenderem. Krem może być zbyt gęsty – wówczas dolej trochę mleka – aż do uzyskania pożądanej gęstości zupy. Dopraw solą, pieprzem, curry i odrobiną soku z cytryny. Zagotuj.
- Podawaj z domowymi grzankami lub z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Jako dodatek świetnie sprawdzi się też kleks z jogurtu greckiego lub olej z pestek dyni, który ma charakterystyczny wspaniały smak.
Kocham zupy krem, a dyniowa jest moją najulubieńszą! Na pewno zrobię. :)
https://jaglusia.wordpress.com/