zupa-z-ogorkow-konserwowych

Zupa z ogórków konserwowych

  • 15 minut
  • 10 składników
86%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • ziemniaki 2 duże
  • marchewka 1 duża
  • ogórki konserwowe 4-5 średnich
  • masło 2 łyżki
  • bulion warzywny około 1 l
  • zalewa z ogórków konserwowych około 1 szklanki
  • mąka pszenna 2-3 łyżki
  • śmietana 12% 2-3 łyżki
  • słodka papryka 2 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku

Tak, tak… dobrze widzicie. Dziś zapraszam Was na zupę ogórkową w nieco innym stylu niż wszyscy znamy. Okazuje się, że ogórki konserwowe równie dobrze sprawdzą się w zupie co te kiszone.  Zupa z ogórków konserwowych nie jest w żaden sposób podobna do tej z naszego dzieciństwa. Jest jednak miłą odmianą. Jej niewątpliwym atutem jest czas przygotowania. Robi się ją błyskawicznie. Jeśli lubicie eksperymenty – to polecam.


  1. Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku w którym będziesz robiła zupę rozpuść masło. Smaż ziemniaki i marchewkę 3-4 minuty.
  3. Zalej warzywa ciepłym bulionem i gotuj aż zmiękną. Potrwa to kilka minut.
  4. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki oraz zalewę w których były.
  5. W małej miseczce pomieszaj mąkę ze śmietaną i odrobiną wody, tak by powstała gęsta emulsja. Mieszając zupę wlej do niej mieszaninę mąki śmietany. Gotuj chwilę aż zupa zrobi się gęsta. W międzyczasie dopraw zupę solą, pieprzem i słodką papryką.  Smacznego!

 

zupa-z-ogorkow-konserwowych

Brak komentarzy

Odpowiedz