Składniki
- ziemniaki 2 duże
- marchewka 1 duża
- ogórki konserwowe 4-5 średnich
- masło 2 łyżki
- bulion warzywny około 1 l
- zalewa z ogórków konserwowych około 1 szklanki
- mąka pszenna 2-3 łyżki
- śmietana 12% 2-3 łyżki
- słodka papryka 2 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
Tak, tak… dobrze widzicie. Dziś zapraszam Was na zupę ogórkową w nieco innym stylu niż wszyscy znamy. Okazuje się, że ogórki konserwowe równie dobrze sprawdzą się w zupie co te kiszone. Zupa z ogórków konserwowych nie jest w żaden sposób podobna do tej z naszego dzieciństwa. Jest jednak miłą odmianą. Jej niewątpliwym atutem jest czas przygotowania. Robi się ją błyskawicznie. Jeśli lubicie eksperymenty – to polecam.
- Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój w drobną kostkę.
- W garnku w którym będziesz robiła zupę rozpuść masło. Smaż ziemniaki i marchewkę 3-4 minuty.
- Zalej warzywa ciepłym bulionem i gotuj aż zmiękną. Potrwa to kilka minut.
- Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki oraz zalewę w których były.
- W małej miseczce pomieszaj mąkę ze śmietaną i odrobiną wody, tak by powstała gęsta emulsja. Mieszając zupę wlej do niej mieszaninę mąki śmietany. Gotuj chwilę aż zupa zrobi się gęsta. W międzyczasie dopraw zupę solą, pieprzem i słodką papryką. Smacznego!
Brak komentarzy