Składniki
- wrapy 2 sztuki
- sałata rzymska 1 mała
- pomidory malinowe 2 małe
- rzodkiewki pęczek
- kiełki brokuła garść
- czerwona cebula 1 mała
- szczypiorek mały pęczek
- czosnek 1 ząbek
- ser feta trochę dla smaku
- jogurt naturalny 1 małe opakowanie
- sól i pieprz do smaku
Po długim jesienno – zimowym marazmie przyszła upragniona wiosna. Póki co jeszcze nieśmiała i zmienna, jednak na działach warzywnych w sklepach widoczna gołym okiem. Coraz więcej upragnionej zieleni na którą tak czekałam!
Właśnie dlatego postanowiłam nie zwlekać i przygotować witaminowe, wiosenne wrapy z ogromną ilością chrupiących warzyw. W sam raz na pozimowe przebudzenie. W przygotowaniu są banalne i szybkie. Każdy z Was spokojnie sobie z nimi poradzi. Ważne, aby warzywa z nich się wysypywały. To właśnie cała przyjemność w tym, aby jogurtowy sos ciekł nam po dłoniach! Tak właśnie smakuje u mnie wiosna!
To jakich warzyw do nich użyjecie zależy tylko od Was. Jedynie fantazja i ulubione smaki Was ograniczają. Jeśli lubicie, możecie urozmaicić je o ziołowy twarożek lub oliwki. Będą pyszne również z klasycznym vinegretem na miodzie i musztardzie zamiast sosu jogurtowego. Dodajcie do nich jajka na twardo lub kurczaka jeśli jecie mięso. Sami widzicie – możliwości jest wiele.
Nic nie stoi również na przeszkodzie, abyście pokusili się o samodzielne przygotowanie tortilli. To oczywiście propozycja dla tych mniej zapracowanych. Jednak, gdy czas Was goni polecam gotowe „placki”. W sklepach można znaleźć już takie, które mają całkiem przyzwoity skład i są np. pełnoziarniste.
Wiosenne wrapy świetnie sprawdzą się jako zdrowa kolacja, albo lunch. Niemniej jednak, u mnie potrafią być również śniadaniem, przekąską i obiadem. Będą szczególnie syte i zdrowe, gdy całość dopełnicie jakimś zdrowym smoothie lub koktajlem. Niebawem przedstawię Wam kilka moich propozycji. Mam nadzieję, że sprawdzicie.
Jeśli zastanawiacie się gdzie najlepiej zrobić zakupy, aby przygotować wiosenne wrapy, być może pomogą Wam w tym Qpony. Mi pomogły!
- Na początek przygotuj sos. Naturalny jogurt pomieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły.
- Wrapy grilluj przez kilka sekund na rozgrzanej suchej patelni grillowej (jeśli nie masz takiej, może też być zwykła)
- Na ciepłą tortillę wyłóż pokrojone warzywa i ser feta. Polej wszystko wcześniej przygotowanym sosem i zwiń tak jak lubisz najbardziej. Pozostaje zajadać! Smacznego!
Brak komentarzy