Pancakes klasyczne

  • 30 minut
  • 7 składników
100%
  • Nakryć 3
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • mleko 1 i 1/2 szklanki
  • roztopione masło 75g
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • cukier puder 1/3 szklanki
  • sól szczypta
Podobno oryginalne american pancakes powinno robić się na maślance…podobno, bo w Ameryce nigdy nie byłam i tamtejszych pankejków nie jadłam. Te, które przygotowałam zrodziły się z potrzeby chwili, a właściwie nie mogłam się powstrzymać, gdy zobaczyłam je u Ani na blogu NieNaŻarty.

Szybkie sprawdzenie, czy mam w domu wszystkie składniki i ciasto już było na patelni.
Chodziły za mną od dawna, ale jakoś nigdy wcześniej nie złożyło się żebym je zrobiła. Takim oto sposobem zrobiłam swoje pierwsze w życiu pancakes! Są wyśmienite! Polecam!
Ze składników, które podaje Ania, wychodzi ich sporo. U mnie około 15…nie pamiętam dokładnie. Jak na dwie osoby, było nam ich trochę za dużo.

  1. Wszystkie składniki energicznie ze sobą łączymy. Odstawiamy na około 20 minut.
  2. Po tym czasie smażymy na suchej nieprzywierającej (teflonowej) patelni na średnim ogniu z dwóch stron.
  3. Dodatki dowolne. U mnie był sok jagodowy i dżem jagodowy.

 

pancakes nowe

komentarzy 5

  1. Takie pancakes z dżemem jagodowym to naprawdę coś pysznego, już dawno nie robiłam, w lidlu będzie tydzień amerykański, więc może zrobię z masełkiem orzechowym:)

Odpowiedz