Składniki
- mąka pszenna 2 szklanki
- jajka 2 sztuki
- mleko 1 i 1/2 szklanki
- roztopione masło 75g
- proszek do pieczenia 3 łyżeczki
- cukier puder 1/3 szklanki
- sól szczypta
Podobno oryginalne american pancakes powinno robić się na maślance…podobno, bo w Ameryce nigdy nie byłam i tamtejszych pankejków nie jadłam. Te, które przygotowałam zrodziły się z potrzeby chwili, a właściwie nie mogłam się powstrzymać, gdy zobaczyłam je u Ani na blogu NieNaŻarty.
Szybkie sprawdzenie, czy mam w domu wszystkie składniki i ciasto już było na patelni.
Chodziły za mną od dawna, ale jakoś nigdy wcześniej nie złożyło się żebym je zrobiła. Takim oto sposobem zrobiłam swoje pierwsze w życiu pancakes! Są wyśmienite! Polecam!
Ze składników, które podaje Ania, wychodzi ich sporo. U mnie około 15…nie pamiętam dokładnie. Jak na dwie osoby, było nam ich trochę za dużo.
- Wszystkie składniki energicznie ze sobą łączymy. Odstawiamy na około 20 minut.
- Po tym czasie smażymy na suchej nieprzywierającej (teflonowej) patelni na średnim ogniu z dwóch stron.
- Dodatki dowolne. U mnie był sok jagodowy i dżem jagodowy.
Na maślance wychodzą delikatniejsze. Polecam kiedyś spróbować. :) Pozdrawiam!
Pewnie, że spróbuję! To dopiero moje pierwsze spotkanie z pankejkami :) Pozdrawiam!
Takie pancakes z dżemem jagodowym to naprawdę coś pysznego, już dawno nie robiłam, w lidlu będzie tydzień amerykański, więc może zrobię z masełkiem orzechowym:)
Fajne, puszyste penkejksy:-)
Pozdrawiam!
Bardzo fajny przepis! Właśnie robię je z tego przepisu, tylko z dodatkiem czekolady :D i zapowiada się cudownie ;)
Zapraszam do mnie jeżeli będziesz chciała podejżec jak wyszło :D
http://breakfastparadise.blogspot.com/