Kakaowe ciastka owsiano-kokosowe

  • 30 minut
  • 7 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • płatki owsiane 125g
  • wiórki kokosowe 125g
  • kakao 1 łyżka
  • cukier 3/4 szklanki
  • mleko 4 łyżki
  • masło 100g
  • białka 2
Ostatnio mam „fazę” na ciastka. Robię je z tego co akurat znajdę w domu. A że płatki owsiane, wiórki kokosowe i jeszcze kilka produktów zawsze się u mnie znajdą – to powstały kolejne ciastka na nich bazujące. Kilka dni temu zaproponowałam Wam już „anzac biscuits”.  Te są bardziej kruche i większe. Myślę, że wspaniale sprawdzą się z mlekiem.

 

  1. Zaczynamy od roztopienia masła z dodatkiem mleka i cukru. Gdy masło się roztopi ściągamy z ognia.
  2. Płatki owsiane oraz wiórki kokosowe łączymy  ze sobą, dodajemy kakao.
  3. Następnie wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
  4. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy na ciastka. Delikatnie łączymy.
  5. Na blaszkę z papierem do pieczenia wykładamy (ja użyłam do tego łyżki do lodów) ciasto, zachowując spore odległości. Ciasto nieco rozleje się.
  6. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy przed zdjęciem z blachy.

    ciastka

komentarze 3

Odpowiedz