Składniki
- mąka 200 g
- jajka 3 sztuki
- botwinka wraz z buraczkami pęczek
- ricotta 130 g
- świeży koper około 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa szczypta
Co można zrobić z botwinki oprócz zupy? Wiele pysznych potraw. Jedną z nich jest ravioli. Wbrew pozorom przygotowanie tych pierożków nie jest jakoś bardzo mocno skomplikowane. Wystarczy trochę wprawy. Bardzo przydatna będzie tu maszynka do robienia makaronu. Jeśli jednak takiej nie posiadacie, wałek też będzie dobry. Kupując botwinkę, wybierajcie tę która ma jak największe buraczki.
- Zacznij od ciasta. W misce połącz mąkę, 2 jaja i szczyptę soli. Jeśli ciasto wyda ci się zbyt suche, aby dobrze je zagnieść, dodaj łyżkę wody lub nieco więcej. Uformuj kulę i odstaw na około godzinę.
- Botwinkę oraz obrane i pokrojone buraczki zalej odrobiną posolonej wody i gotuj około 10 minut. Po tym czasie ostudź i dokładnie odcedź. To ważne, aby farsz nie był zbyt mokry. Posiekaj drobno liście, a buraczki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Pomieszaj buraczki z ricottą i łyżką posiekanego koperku. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
- Przy pomocy maszynki, z ciasta rób cienkie płaty (co najmniej na 5 poziomie) lub odrywaj po kawałku i wałkuj cienko ciasto wałkiem. Często podsypuj mąką, aby ciasto zbytnio się nie kleiło.
- Na płaty ciasta nakładaj po łyżeczce farszu w odstępach. Przykrywaj kolejnym płatem i dociskaj przestrzenie między miejscami z farszem, aby się skleiło. Następnie falistym rodełkiem wycinaj ravioli.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i partiami gotuj ravioli około 10-15 minut.
- Podawaj polane masłem, oprószone grubo mielonym pieprzem i posypane koperkiem. Smacznego!
Wydaje się trochę trudne, ale za to jakie pyszne :)
Gdzie tam! Trzeba tylko zagnieść proste ciasto i je rozwałkować (wałkuje się prosto). Ugotowac botwinke i pomieszać z ricottą. Formować ravioli i koniec :)
Tak podanej botwinki jeszcze nie widziałam :) Ciekawe połączenie, muszę wypróbować póki sezon trwa :)
Rewelacyjny pomysł na ravioli :) Pycha!