Kajzerki

  • 130 minut
  • 6 składników
100%
  • Nakryć 8
  • Przygotowanie 115 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • drożdże instant 7g (opakowanie)
  • cukier 1,5 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • jajko 1 sztuka
  • roztopione masło 2 łyżki
Wszyscy szaleją ze świątecznymi przepisami, a u mnie dosyć niespiesznie. Wszystko prawie już zrobione. Na ostatnią chwilę zostawiłam sałatki i ryby. Za chwilę zabieram się za drożdżowy wieniec z makiem. A w międzyczasie zrobiłam bułki. Co oczywiste smakują zupełnie inaczej niż te sklepowe. Nie są tak napompowane. Na ciepło mają cudowną chrupiącą skórkę, następnego dnia są również pyszne.

  1. Wszystkie składniki wymieszać z 3/4 szklanki letniej wody i dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie odstawało od ścianek naczynia. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiać ciasto 5 minut. Musi być bardzo elastyczne.
  2. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, uformować kulki, lekko spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem na kolejne 45 minut. Przed pieczeniem ponacinać.
  4. Piec około 15 minut w temperaturze 225 stopni.

    kajzerki

komentarzy 8

Odpowiedz