Makaron z pesto z cukinii

  • 20 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • cukinia 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • słonecznik łuskany 1/2 szklanki
  • tarty twardy ser w stylu parmezanu 2 łyżki + do posypania
  • sól i pieprz do smaku
  • tymianek szczypta
  • sos sojowy około 1 łyżeczki
  • sok z cytryny około 1 łyżeczki
  • oliwa odrobina do smażenia

Pesto z cukinii to bardzo szybka opcja na letni obiad, gdy pod nosem piętrzą się różne sezonowe warzywa. My najbardziej lubimy je z makaronem. Jednak świetnie sprawdzi się również np. jako dip do innych warzyw.


  1. Pół szklanki łuskanego słonecznika zalej ciepłą wodą i odstaw, aby się namoczył.
  2. Cukinię pokrój w kostkę. Podobnie cebulę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Smaż cebulę oraz cukinię aż zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj zmiażdżony ząbek czosnku oraz wsyp odsączony słonecznik.
  3. Dopraw wszystko solą, pieprzem, tymiankiem, odrobiną sosu sojowego i soku z cytryny. Następnie zmiksuj wszystko na pastę i w razie potrzeby dopraw jeszcze. Dodaj starty ser i wymieszaj.
  4. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto i podawaj
  5. Smacznego!

 

Brak komentarzy

Odpowiedz