Składniki
- cukinia 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- słonecznik łuskany 1/2 szklanki
- tarty twardy ser w stylu parmezanu 2 łyżki + do posypania
- sól i pieprz do smaku
- tymianek szczypta
- sos sojowy około 1 łyżeczki
- sok z cytryny około 1 łyżeczki
- oliwa odrobina do smażenia
Pesto z cukinii to bardzo szybka opcja na letni obiad, gdy pod nosem piętrzą się różne sezonowe warzywa. My najbardziej lubimy je z makaronem. Jednak świetnie sprawdzi się również np. jako dip do innych warzyw.
- Pół szklanki łuskanego słonecznika zalej ciepłą wodą i odstaw, aby się namoczył.
- Cukinię pokrój w kostkę. Podobnie cebulę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Smaż cebulę oraz cukinię aż zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj zmiażdżony ząbek czosnku oraz wsyp odsączony słonecznik.
- Dopraw wszystko solą, pieprzem, tymiankiem, odrobiną sosu sojowego i soku z cytryny. Następnie zmiksuj wszystko na pastę i w razie potrzeby dopraw jeszcze. Dodaj starty ser i wymieszaj.
- Ugotowany makaron wymieszaj z pesto i podawaj
- Smacznego!
Brak komentarzy