Składniki
- mąka 2 szklanki
- cukier puder 1 szklanka
- żółtka 2 duże
- zimne masło 200g
- przyprawa korzenna 2 łyżki
- bardzo zimna woda (opcjonalnie) 2 łyżki
Wczoraj podrzuciłam Wam przepis na szybkie pierniki. Dziś mam dla Was kruche korzenne ciasteczka, które są świetną alternatywą do tradycyjnych pierniczków. Robi się je nieco dłużej (wszystko przez chłodzenie ciasta), ale gra jest warta świeczki. Aromatyczne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie kruche! Polecam!
Korzystając z okazji, że dziś Wigilia – chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsze i najsmaczniejsze życzenia! Niech cały przyszły rok będzie tak pyszny jak dzisiejsza kolacja i inne świąteczne smakołyki! Bądźcie szczęśliwi, podejmujcie same dobre decyzje, niech na Waszej drodze pojawiają się sami dobrzy ludzie! :)
- Mąkę, cukier puder i przyprawę korzenną wymieszać.
- Dodać zimne pokrojone masło i posiekać razem z suchymi składnikami.
- Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodać zimną wodę.
- Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i chłodzić przez około godzinę w lodówce.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać ciastka.
- Piec w temperaturze 200 stopni około 10 minut.
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku! :)
Dziękuję pięknie :) Oczywiście wzajemnie!