Zupa brokułowa

  • 25 minut
  • 12 składników
86%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • brokuł 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • ziemniaki 2 średnie
  • por (jasna część) 1/2 sztuki
  • masło 1 łyżka
  • olej 1 łyżka
  • bulion warzywny 1 i 1/2 l
  • liście laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie 4 sztuki
  • śmietankowy serek topiony 100 g
  • śmietana 30% 1/4 szklanki
  • sól, pieprz do smaku

Jest zima, to musi być zimno! Koniec, kropka! Na rozgrzewkę zawsze najlepsza jest zupa. Nigdy nie zrozumiem osób, które ich nie jadają. Nie wyobrażam sobie jesieni i zimy bez gorącego talerza na obiad. Tym bardziej, że zupy to nieograniczone możliwości smakowe. W moim domu zawsze znajdzie się coś z czego można je przygotować. Tak i było tym razem. Zalegał brokuł, który swój żywot skończył w gorącej kąpieli ;)

Jeśli nie macie świeżego – mrożony też będzie dobry. Zdaje sobie również sprawę z tego, że topione serki to nie najzdrowsza sprawa. Jeśli chcecie, pomińcie ten składnik. Ja jednak właściwie w ogóle ich nie używam, zatem stwierdziłam, że od jednej zupy nic nam nie będzie.


  1. W garnku w którym będziesz robiła zupę roztop masło z dodatkiem oleju. Pora pokrój wzdłuż na cztery części, następnie w poprzek w plasterki. Zeszklij w garnku.
  2. Dodaj obraną i startą na dużych oczkach marchewkę oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Smaż wszystko około 3 minuty.
  3. Wlej gorący bulion, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj zupę około 10 minut aż warzywa zmiękną.
  4. Na sam koniec dodaj umytego i podzielonego na małe różyczki brokuła. Gotuj jeszcze około 5 minut, aż brokuł zmięknie.
  5. Dodaj serek topiony i śmietanę. Mieszaj, aż serek rozpuści się. Przypraw solą i pieprzem.
  6. Smacznego!

 

zupa brokułowa

Jeden komentarz

Odpowiedz