Szarlotka amerykańska

  • 75 minut
  • 11 składników
100%
  • Nakryć 8
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 60 min

Składniki

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • cukier puder 6 łyżek
  • zimne masło 290 g
  • sól szczypta
  • zimna woda 4 łyżki
  • jabłka 1,5 kg
  • cukier 1/2 szklanki
  • cytryna 1 sztuka
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • cynamon 1 łyżeczka
  • budyń waniliowy (proszek) 1 opakowanie

Krucha, aromatyczna i przede wszystkim bardzo prosta w przygotowaniu. Taka właśnie jest ta szarlotka amerykańska. Wprawdzie nie jest to klasyczny american apple pie, z charakterystyczną górką na środku – ale jest równie pyszna. Jabłka są karmelizowane, a następnie mieszane z budyniem. Fantastyczna z rodzynkami, choć jeśli ich nie tolerujecie w ciastach – omińcie.


  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier puder oraz masło pokrojone w kostkę. Rozetrzyj szybko dłońmi masło z mąką, aż stworzą się grudki (jak przy kruszonce). Następnie dodaj 4 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto w jedną gładką kulę. Podziel ją na dwie części i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  2. Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój je w kostkę.
  3. Do dużej patelni albo dużego garnka wsyp pół szklanki cukru i dodaj sok wyciśnięty z całej cytryny. Podgrzewaj i mieszaj, aż cukier rozpuści się w soku cytrynowym. Gdy tak się stanie, zwiększ ogień i przestań mieszać. Czekaj aż powstanie karmel. Uważaj bo masa jest bardzo gorąca. Nie mieszaj jej i nie próbuj, bo się poparzysz! Cukier zacznie się pienić i mocno gotować. Gdy zrobi się brązowy, dodaj do niego jabłka. Teraz możesz wymieszać, aby karmel pokrył jabłka. Zmniejsz ogień. Dodaj cukier wanilinowy, cynamon i gotuj około 5 minut. Po tym czasie zestaw z ognia i dodaj budyń w proszku. Dokładnie wymieszaj.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 °C. Jedną z dwóch kul ciasta wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na duży placek. Wyłóż nim dno i boki tortownicy. Na cieście równomiernie rozłóż jabłka. Drugą kulę ciasta również rozwałkuj na placek i przykryj nim jabłka. Dociśnij do brzegów. Jeśli masz problem z rozwałkowaniem, możesz ciasto też zetrzeć na tarce.
  5. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 min. Jeśli zaczęłoby nadmiernie rumienić się z góry, przykryj je folią aluminiową. Po godzinie wyciągnij i ostudź. Smacznego!

 

szarlotka 1

Brak komentarzy

Odpowiedz