Spaghetti z pesto z cukinii

  • 35 minut
  • 13 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • cukinia 1 średnia
  • czosnek 4 ząbki
  • ostra papryczka 1/2 małej sztuki
  • oliwa do smażenia
  • suszone pomidory w oliwie około 8 sztuk
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier szczypta
  • sok z cytryny odrobina do smaku
  • czosnek granulowany (opcjonalnie) do smaku
  • twardy ser w stylu parmezanu (u mnie pecorino) 40g
  • bazylia kilka listków
  • makaron spaghetti około 200 g
Oczywiście nie proponuję Wam klasycznego pesto i właściwie ktoś nawet mógłby oburzyć się dlaczego zmiksowaną cukinię nazywam „pesto”. Ja traktuję jednak pewne nazwy bardzo umownie i tak właśnie jest w tym przypadku. Przepis eksperymentalny, ale udany. Dlatego też pojawia się na blogu. Nie dałam orzechów, ale już teraz wiem, że następnym razem dodam odrobinę uprażonych płatków migdałowych.Wybierając makaron postawiłam na spaghetti – sos świetnie obkleił nitki.
  1. Czosnek i papryczkę drobno siekamy  wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Po chwili dorzucamy pokrojoną w plastry lub drobniej cukinię. Gdy cukinia zmięknie odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
  2. Zawartość patelni przerzucamy do misy blendera, dodajemy kilka liści bazylii i połowę sera. Miksujemy chwilę.
  3. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, ewentualnie cytryną i czosnkiem granulowanym. Do pesto dorzucamy pokrojone drobno suszone pomidory oraz nieco oliwy z pomidorów dla smaku.
  4. Gotujemy makaron. Gdy jest gotowy – odcedzamy pozostawiając na dnie odrobinę wody z gotowana. Łączymy z pesto i resztą sera. Chwilę podgrzewamy i podajemy.
pesto-1

komentarzy 8

Odpowiedz