Składniki
- mrożonka Bukiet Jarzyn 4 PORY ROKU 3 garście
- seler naciowy 1 łodyga
- marchewka 1 mała
- pietruszka 1 mała
- seler mały kawałek
- cukinia 1/4 małej sztuki
- czerwona papryka strąk
- żółta papryka strąk
- ziemniak 1 średni
- cebula dymka 1 mała
- czosnek 2 ząbki
- biała fasola konserwowa 1/2 puszki
- drobny makaron 2 garście
- passata pomidorowa 1/2 szklanki
- bulion warzywny około 1 i 1/2l
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- oregano do smaku
- bazylia do smaku
- żółty ser tarty (opcjonalnie) do posypania
Włoska zupa minestrone – czyli według mnie zwyczajna „śmieciówa” jarzynowa z makaronem. Ale jaka pyszna! Nie ma chyba jednego konkretnego przepisu na tę zupę. Można więc kombinować do woli. Ważne żeby było kolorowo – taką zasadę przyjęłam dobierając do niej składniki. W składzie mojej wersji brakuje jedynie dyni, szpinaku i kapusty. To te warzywa najczęściej przewijały się w przepisach, które widziałam gdzieś wcześniej. Do zupy użyłam Bukiet Jarzyn 4 PORY ROKU. Przed samym podaniem warto posypać ją odrobiną tartego sera w typie parmezanu.
- Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, ziemniaka i dymkę obieramy i kroimy na drobne części. Wrzucamy do dużego garnka w którym będzie gotowana zupa.
- Dorzucamy mrożonkę oraz pokrojone w kostkę: papryki i cukinię. Zalewamy bulionem warzywnym ( na oko 2 litry).
- W tym samym czasie gotujemy makaron. Gdy będzie gotowy odcedzamy.
- Gdy warzywa zaczną mięknąć, do garnka wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, odcedzoną białą fasolę oraz passatę pomidorową. Doprawiamy i dorzucamy ugotowany makaron.
Do minestrone podobna jest chyba znana wszystkim od lat pejzanka, również „śmieciówa” i z makaronem, chociaż w składzie uboższa.
Ooo, a ja nigdy wcześniej o pejzance nie słyszałam :) Już się doszkalam! Pozdrawiam :)