Zupa minestrone

  • 40 minut
  • 20 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • mrożonka Bukiet Jarzyn 4 PORY ROKU 3 garście
  • seler naciowy 1 łodyga
  • marchewka 1 mała
  • pietruszka 1 mała
  • seler mały kawałek
  • cukinia 1/4 małej sztuki
  • czerwona papryka strąk
  • żółta papryka strąk
  • ziemniak 1 średni
  • cebula dymka 1 mała
  • czosnek 2 ząbki
  • biała fasola konserwowa 1/2 puszki
  • drobny makaron 2 garście
  • passata pomidorowa 1/2 szklanki
  • bulion warzywny około 1 i 1/2l
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oregano do smaku
  • bazylia do smaku
  • żółty ser tarty (opcjonalnie) do posypania
Włoska zupa minestrone – czyli według mnie zwyczajna „śmieciówa” jarzynowa z makaronem. Ale jaka pyszna! Nie ma chyba jednego konkretnego przepisu na tę zupę. Można więc kombinować do woli. Ważne żeby było kolorowo – taką zasadę przyjęłam dobierając do niej składniki. W składzie mojej wersji  brakuje jedynie dyni, szpinaku i kapusty. To te warzywa najczęściej przewijały się w przepisach, które widziałam gdzieś wcześniej. Do zupy użyłam Bukiet Jarzyn 4 PORY ROKU. Przed samym podaniem warto posypać  ją odrobiną tartego sera w typie parmezanu.

 

  1. Seler naciowy,  marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, ziemniaka i dymkę obieramy i kroimy na drobne części. Wrzucamy do dużego garnka w którym będzie gotowana zupa.
  2. Dorzucamy mrożonkę oraz pokrojone w kostkę: papryki i cukinię. Zalewamy bulionem warzywnym ( na oko 2 litry).
  3. W tym samym czasie gotujemy makaron. Gdy będzie gotowy odcedzamy.
  4. Gdy warzywa zaczną mięknąć, do garnka wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, odcedzoną białą fasolę oraz passatę pomidorową. Doprawiamy i dorzucamy ugotowany makaron.

    zupa minestrone nowa

komentarze 2

  1. Do minestrone podobna jest chyba znana wszystkim od lat pejzanka, również „śmieciówa” i z makaronem, chociaż w składzie uboższa.

Odpowiedz