naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe

  • 50 minut
  • 9 składników
89%
  • Nakryć 12-15
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 40 min

Składniki

  • mąka 150g
  • cukier 1/3 szklanki
  • mleko 250ml
  • ciemna czekolada 50g
  • kakao 1 łyżka
  • masło 50g
  • jajka 2 sztuki
  • woda gazowana 1/3 szklanki
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Z okazji Dnia Kobiet mam dla Was wyjątkowe czekoladowe naleśniki. Mają głęboki smak, a dzięki wanilii wspaniały aromat. Z dodatkiem śmietankowego serka i owoców tworzą wspaniałą całość. W sezonie świetne będą truskawki, maliny albo borówki. Zimą dodajcie bananów. Pycha!


  1. W małym rondelku rozpuść na małym ogniu często mieszając: masło z dodatkiem połamanej czekolady, mleka, ekstraktu waniliowego i kakao. Gdy tylko składniki się połączą odstaw garnek z ognia.
  2. Dodaj cukier, jajka i zmiksuj.
  3. Następnie dodaj przesiana mąkę i jeszcze raz zmiksuj. Odstaw masę na 30 minut aby odpoczęła.
  4. Po tym czasie dodaj do ciasta wodę gazowaną i jeszcze raz zmiksuj.
  5. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni, albo tak jak ja na naleśnikarce elektrycznej bez dodatku tłuszczu. Podawaj na ciepło z twarożkiem śmietankowym lub waniliowym z dodatkiem owoców.

 

naleśniki czekoladowe

Inspiracja

Brak komentarzy

Odpowiedz