Zupa marchewkowo-groszkowa

  • 20 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 2-4
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • por (tylko biała część) 1
  • ziemniaki 3 średnie
  • mrożony groszek z marchewką 450 g
  • masło 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • bulion warzywny około 1,5 l
  • śmietana 12% 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1 łyżeczka
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • ostra papryka wędzona 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Mam dziś dla Was zupę, którą (jeśli macie gotowy bulion warzywny) ugotujecie błyskawicznie. To taka pozycja w menu, gdy za bardzo nie chce stać się przy garach, a w lodówce jest niewiele składników. Nie używajcie do tej zupy marchewki i groszku ze słoika. Najlepsza będzie mrożonka.


  1. Pora przekrój wzdłuż na cztery części, a następnie w drobne plasterki.
  2. W garnku roztop masło i zeszklij pora. W międzyczasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz groszek z marchewką. Smaż na małym ogniu wszystko przez kilka minut.
  3. Dodaj słodką i wędzoną paprykę oraz bulion warzywny. Gotuj około 15 minut aż wszystkie warzywa zmiękną.
  4. Na koniec obydwie mąki wsyp do kubka, zalej odrobiną zimnej wody i dokładnie rozmieszaj. Do mąki dodaj też śmietanę – wymieszaj. Następnie dodaj do kubka również łyżkę gorącej zupy i szybko połącz, aby się nie zważyło.
  5. Zahartowaną śmietanę dolej do garnka z zupą. Wymieszaj i gotuj z dwie minuty. W razie potrzeby dopraw zupę jeszcze solą i pieprzem.
  6. Smacznego!

Like 11 Dislike 0

Brak komentarzy

Odpowiedz