Składniki
- por (tylko biała część) 1
- ziemniaki 3 średnie
- mrożony groszek z marchewką 450 g
- masło 1 łyżka
- czosnek 1 ząbek
- bulion warzywny około 1,5 l
- śmietana 12% 2 łyżki
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
- mąka pszenna 1 łyżeczka
- słodka papryka 1 łyżeczka
- ostra papryka wędzona 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Mam dziś dla Was zupę, którą (jeśli macie gotowy bulion warzywny) ugotujecie błyskawicznie. To taka pozycja w menu, gdy za bardzo nie chce stać się przy garach, a w lodówce jest niewiele składników. Nie używajcie do tej zupy marchewki i groszku ze słoika. Najlepsza będzie mrożonka.
- Pora przekrój wzdłuż na cztery części, a następnie w drobne plasterki.
- W garnku roztop masło i zeszklij pora. W międzyczasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz groszek z marchewką. Smaż na małym ogniu wszystko przez kilka minut.
- Dodaj słodką i wędzoną paprykę oraz bulion warzywny. Gotuj około 15 minut aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Na koniec obydwie mąki wsyp do kubka, zalej odrobiną zimnej wody i dokładnie rozmieszaj. Do mąki dodaj też śmietanę – wymieszaj. Następnie dodaj do kubka również łyżkę gorącej zupy i szybko połącz, aby się nie zważyło.
- Zahartowaną śmietanę dolej do garnka z zupą. Wymieszaj i gotuj z dwie minuty. W razie potrzeby dopraw zupę jeszcze solą i pieprzem.
- Smacznego!
Brak komentarzy