Szybkie gofry bananowo-owsiane

  • 10 minut
  • 5 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • banan 1 duży
  • jajko 1 sztuka
  • roztopione masło 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • mąka owsiana 1/2 szklanki

Najlepsze gofry moim zdaniem, to te grube. Chrupkie z wierzchu i miękkie w środku. Żeby uzyskać taki efekt w domu, trzeba mieć naprawdę porządną gofrownicę. Moja, choć o całkiem sporej mocy pozostawia nieco do życzenia. Niemniej, gdy chce się gofra – to i lekkie niedociągnięcia nie przeszkadzają.

Dziś mam dla Was naprawdę szybkie gofry bananowo-owsiane. Nie musicie osobno ubijać białek. Wszystkie składniki mieszacie i nakładacie do gofrownicy. Czekacie aż się upieką i możecie zjadać. Z podanych składników wychodzą 2 duże gofry (jak na zdjęciu).


  1. Włącz gofrownicę, niech się grzeje.
  2. Banana dokładnie rozgnieć lub zblenduj na jednolitą masę.
  3. Dodaj do niego 2 łyżki rozpuszczonego masła, jedno jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół szklanki mąki owsianej.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj rózgą i nakładaj na rozgrzaną gofrownicę. Piecz kilka minut do zrumienienia.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z jogurtem naturalnym oraz domowymi malinami w syropie.
  6. Smacznego!