Składniki
- banan 1 duży
- jajko 1 sztuka
- roztopione masło 2 łyżki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- mąka owsiana 1/2 szklanki
Najlepsze gofry moim zdaniem, to te grube. Chrupkie z wierzchu i miękkie w środku. Żeby uzyskać taki efekt w domu, trzeba mieć naprawdę porządną gofrownicę. Moja, choć o całkiem sporej mocy pozostawia nieco do życzenia. Niemniej, gdy chce się gofra – to i lekkie niedociągnięcia nie przeszkadzają.
Dziś mam dla Was naprawdę szybkie gofry bananowo-owsiane. Nie musicie osobno ubijać białek. Wszystkie składniki mieszacie i nakładacie do gofrownicy. Czekacie aż się upieką i możecie zjadać. Z podanych składników wychodzą 2 duże gofry (jak na zdjęciu).
- Włącz gofrownicę, niech się grzeje.
- Banana dokładnie rozgnieć lub zblenduj na jednolitą masę.
- Dodaj do niego 2 łyżki rozpuszczonego masła, jedno jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół szklanki mąki owsianej.
- Wszystko dokładnie wymieszaj rózgą i nakładaj na rozgrzaną gofrownicę. Piecz kilka minut do zrumienienia.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z jogurtem naturalnym oraz domowymi malinami w syropie.
- Smacznego!
Brak komentarzy