Krewetki po tajsku z ryżem i jajkiem

  • 30 minut
  • 19 składników
50%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • krewetki 20 sztuk
  • brązowy ryż 125g
  • jajko 1 sztuka
  • szczypiorek 1 łyżka
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • olej sezamowy 2 łyżeczki
  • ziarna sezamu 2 łyżki
  • orzeszki ziemne solone 2 łyżki
  • ogórek świeży 1/2 średniej sztuki
  • olej 2 łyżki
  • ostra papryczka 1/2 małej sztuki
  • starty świeży imbir 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • masło orzechowe 1 łyżka
  • sos sojowy 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • ocet ryżowy 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Na pierwszy rzut oka te danie jest dosyć skomplikowane. Sporo składników… ale wbrew pozorom nie jest ani trudne, ani nadzwyczajnie czasochłonne. Tak, czy siak smak rekompensuje wszystko. Oczywiście jeśli lubicie jedzenie w azjatyckim stylu. Krewetki są u nas ostatnio  na porządku dziennym, dlatego dziele się kolejnym przepisem. Użyłam brązowego ryżu, ale zupełnie nic nie stoi na przeszkodzie abyście użyli białego, długoziarnistego. Ogórek rewelacyjnie ożywia to danie, więc nie pomijajcie go. Jeśli tak jak ja kupiliście jakiś czas temu w Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego mieszankę prażonych orzeszków ziemnych i wiórków kokosowych tzw. seroendeng, to jest ten moment, aby jej użyć. Składniki na dwie porcje.

/źródło/

  1. Zaczynamy od zamarynowania krewetek. Mieszamy ze sobą 2 łyżki oleju, szczyptę soli, posiekaną drobno papryczkę, starty imbir i drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Krewetki umieszczamy w marynacie i dokładnie mieszamy, aby w całości pokryły się olejem. Odstawiamy na około 20 minut.
  2. W międzyczasie gotujemy ryż.
  3. Przygotowujemy sos. Masło orzechowe łączymy z sosem sojowym, octem ryżowym i cukrem. Podgrzewamy chwilę w małym rondelku, aby ułatwić składnikom połączenie się. Odstawiamy.
  4. Przygotowujemy jajko. Jajko mieszamy ze szczypiorkiem i natką pietruszki oraz łyżką wody i dwoma łyżeczkami oleju sezamowego.
  5. Jeśli nie używamy gotowej przyprawy seroendeng, to posiekane orzeszki prażymy chwilę na suchej patelni, na koniec dodajemy sezam. Uważajcie aby nie przypalić całości. Gdy tylko zaczną się rumienić zdejmijcie z patelni.
  6. Gdy ryż się ugotuje, zaczynamy smażyć krewetki. Około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie na patelnie dodajemy ryż. Smażymy chwilę często mieszając. Następnie dodajemy jajko z dodatkiem szczypiorku i natki. Mieszamy i dalej podgrzewamy. Gdy jajko się zetnie dodajemy wcześniej przygotowany sos. Smażymy jeszcze chwilo aż składniki się połączą.
  7. Gotową potrawę już na talerzu posypujemy prażonymi orzechami i sezamem lub przyprawą seroendeng. Posypujemy również kawałkami świeżego ogórka.

Smacznego!

krewetki-po-tajsku-dobre

Jeden komentarz

Odpowiedz