Wytrawne pankejki ze złotym lazurem i jajkiem sadzonym

  • 15 minut
  • 6 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • jajka 3 sztuki
  • mleko 3/4 szklanki
  • sól duża szczypta
  • złoty ser lazur lub inny ostry pleśniowy około 40 g

Wytrawne pankejki ze złotym lazurem i jajkiem sadzonym, to fantastyczna propozycja na weekendowe śniadanie. Są szybkie w przygotowaniu i efektowne. Ser lazur nadaje im charakteru i zaostrza smak. Oczywiście możecie do środka dodać swoje ulubione dodatki a wierzch posypać szczypiorem. Wszelkie kombinacje dozwolone. Chrupiący bekon będzie tu idealny!

Moje pankejki smażyłam beztłuszczowo na elektrycznej naleśnikarce. Do ciasta dodałam jedynie łyżkę oleju. Jeśli jednak swoje placki chcecie smażyć na patelni – nie dodawajcie do ciasta oleju, dajcie go już bezpośrednio na patelnie.

Z tej porcji ciasta wychodzi około 8-10 pankejków. Idealne śniadanie dla dwojga!


  1. W misce wymieszaj rózgą mąkę, proszek do pieczenia, jedno jajko, dużą szczyptę soli i mleko. Dodaj też łyżkę oleju do ciasta jeśli będziesz smażył pankejki beztłuszczowo. Do masy wkrusz i delikatnie wmieszaj ser lazur.
  2. Rozgrzej naleśnikarkę lub patelnie z olejem. Nakładaj po łyżce ciasta i smaż aż pankejki nieco podrosną i zarumienią się.
  3. W międzyczasie usmaż jajka sadzone.
  4. Podawaj na ciepło pankejki wraz z jajkami.

komentarze 2

Odpowiedz