Składniki
- ryż arborio lub inny do risotto 125 g
- brukselki około 8 średnich
- cebula 1 średnia
- czosnek 2 ząbki
- bulion warzywny około 1 litr
- białe wytrawne wino 1/2 szklanki
- masło 2 łyżki
- ser w typie parmezan (użyłam pecorino) 40 g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
Kremowe, nie dla tych którzy mają traumę brukselkową. Ja całe szczęście takowej nie mam. Wręcz przeciwnie – uwielbiam brukselkę. Mogę ją jeść bez żadnych dodatków. Tym razem zrobiłam jednak kremowe risotto na białym winie z dodatkiem masła i sera pecorino. Przyprawione jedynie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Brukselkożercy! Smaczngo! :)
- W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Smażymy na nim drobno posiekaną cebulę. Gdy nieco się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną drobno brukselkę (główkę kroimy na pół i dalej na cienkie półplasterki). Smażymy chwilę i dodajemy ryż.
- Cięgle mieszamy aż ziarna zrobią się przezroczyste. Następnie dodajemy wino i czekamy aż odparuje. Po tym czasie zaczynamy dodawać bulion. Dolewamy stopniowo po łyżce, czekając aż ryż go wchłonie.
- W międzyczasie bardzo drobno siekamy czosnek lub przepuszczamy go przez praskę i dodajemy do całości.
- Gdy cały bulion trafi do ryżu i zostanie wchłonięty, a tym samym ryż będzie już miękki i kremowy wyłączamy gaz i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy też dużą łyżkę masła oraz ser pecorino. Przykrywamy garnek i czekamy chwilę aż składniki się połączą. Podajemy ciepłe.
Wygląda bardzo apetycznie! :)
Pozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
ŚWIETNE RISOTTO! :)
Brukselka mnie przywołała! :)
To zdecydowanie coś dla mnie, bo jestem wielką fanką brukselki :) A w takim wydaniu jeszcze jej nie jadłam :)