Risotto brukselkowe

  • 40 minut
  • 11 składników
50%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • ryż arborio lub inny do risotto 125 g
  • brukselki około 8 średnich
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 2 ząbki
  • bulion warzywny około 1 litr
  • białe wytrawne wino 1/2 szklanki
  • masło 2 łyżki
  • ser w typie parmezan (użyłam pecorino) 40 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
Kremowe, nie dla tych którzy mają traumę brukselkową. Ja całe szczęście takowej nie mam. Wręcz przeciwnie – uwielbiam brukselkę. Mogę ją jeść bez żadnych dodatków. Tym razem zrobiłam jednak kremowe risotto na białym winie z dodatkiem masła i sera pecorino. Przyprawione jedynie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Brukselkożercy! Smaczngo! :)

  1. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Smażymy na nim drobno posiekaną cebulę. Gdy nieco się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną drobno brukselkę (główkę kroimy na pół i dalej na cienkie półplasterki). Smażymy chwilę i dodajemy ryż.
  2. Cięgle mieszamy aż ziarna zrobią się przezroczyste. Następnie dodajemy wino i czekamy aż odparuje. Po tym czasie zaczynamy dodawać bulion. Dolewamy stopniowo po łyżce, czekając aż ryż go wchłonie.
  3. W międzyczasie bardzo drobno siekamy czosnek lub przepuszczamy go przez praskę i dodajemy do całości.
  4. Gdy cały bulion trafi do ryżu i zostanie wchłonięty, a tym samym ryż będzie już miękki i kremowy wyłączamy gaz i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy też dużą łyżkę masła oraz ser pecorino. Przykrywamy garnek i czekamy chwilę aż składniki się połączą. Podajemy ciepłe.

 

risotto-2Bbrukselkowe

komentarze 4

Odpowiedz