Zupa kurkowa

  • 30 minut
  • 11 składników
83%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • kurki 350 g
  • cebula 1 średnia
  • marchewka 1
  • czosnek 2 ząbki
  • ziemniaki 2 duże
  • masło około 2 łyżki
  • bulion około 1 l
  • koperek 1/2 pęczka
  • gęsta śmietana 18% około 150 g
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku

Zupa kurkowa niezmiennie kojarzy mi się z końcem lata i początkiem złotej jesieni. Rozgrzewa i wprowadza w dobry nastrój. Spróbujcie jej koniecznie! Kurki ciągle jeszcze są! Najfajniejsze w zupie są te najmniejsze. Jeśli jednak takich nie macie – nie martwcie się duże też się nadadzą. Możecie użyć też grzybów mrożonych. Ważne jednak, aby przed zamrożeniem były obgotowane. Inaczej niestety nie pozbędziecie charakterystycznej dla nich goryczki.


  1. Zacznij od grzybów. Trzeba je dokładnie oczyścić. Możesz zrobić to specjalnym pędzelkiem lub delikatnie opłukać je wodą. Najważniejsza, aby pozbyć się piasku.
  2. W garnku w którym będziesz robił zupę zeszklij pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodaj kurki (większe pokrój) oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Smaż około 10 minut.
  3. Następnie dodaj obrane i pokrojone w nie za dużą kostkę ziemniaki oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Wlej bulion, dodaj kurkumę i gotuj około 15 minut – aż ziemniaki zmiękną.
  4. Na końcu przypraw zupę solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Dodaj zahartowaną śmietanę. Smacznego!

 

zupa-kurkowa

Jeden komentarz

Odpowiedz