orzotto z bobem nowe

Orzotto z bobem i cukinią

  • 45 minut
  • 15 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • pęczak 200g
  • bób 3 szklanki
  • cukinia 1 mała
  • suszone pomidory z oliwy 5 sztuk
  • cebula 1 średnia
  • zielona papryczka pepperoni 1/2 sztuki
  • koperek 1/2 pęczka
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • białe wytrawne wino 1/2 szklanki
  • masło 2 duże łyżki
  • bulion warzywny około 1l
  • śmietana 12% 2 łyżki
  • olej o smaku wędzonej papryki (opcjonalnie) 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Jak zwykle nie mogłam się powstrzymać i kupiłam kilogram bobu za nieziemskie pieniądze…ale co tam! Jest pierwszy młody bób – jest radość! Postanowiłam zrobić orzotto, lub jak kto woli pęczotto. Pyszne danie, które technicznie robi się bardzo podobnie jak risotto… jednak zamiast ryżu główną rolę gra pęczak. Szybkie rozeznanie, co jeszcze mam w lodówce i oto obiad: orzotto z bobem, cukinią i suszonymi pomidorami! Nieskromnie napiszę, że wyszło rewelacyjne i zajadam już trzecią porcję!

 

  1. Przygotujcie dwa garnki. Jeden o grubym dnie w którym będziemy robili orzotto. Drugi w którym będziemy podgrzewali bulion warzywny.
  2. W garnku do orzotto roztapiamy 2 łyżki masła. Smażymy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz (opcjonalnie) pokrojoną w cienkie plasterki zieloną papryczkę pepperoni.  Gdy cebula zacznie się nieco szklić, dorzucamy pęczak. Podgrzewamy kolo minuty cały czas mieszając i uważając, aby się nie przypalił.
  3. Po tym czasie dolewamy wino i czekamy aż odparuje.
  4. Po odparowaniu wina dolewamy dwie łyżki wazowe gorącego bulionu. Mieszając od czasu do czasu czekamy aż bulion się wchłonie. Po tym czasie dorzucamy do garnka pokrojoną w drobne ćwiartki cukinię i dolewamy kolejne dwie łyżki bulionu. Czekamy aż bulion się wchłonie. Czynność powtarzamy do czasu aż pęczak będzie miękki.
  5. Gdy kasza zacznie mięknąć dorzucamy drobno posiekany koperek i natkę pietruszki oraz wyłuskany, ugotowany bób i pokrojone na drobno suszone pomidory. Przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie również olejem o smaku wędzonej papryki.
  6. Na końcu, gdy już wyłączymy palnik – do małej miseczki przekładamy koło dwóch łyżek orzotto i mieszamy je z 2 łyżkami śmietany (chodzi o to aby śmietana się nie zważyła, a nadała kremową konsystencję naszemu daniu.
  7. Zawartość miseczki rozprowadzamy w garnku z pęczakiem. Można również dodać jeszcze ewentualnie nieco masła.
orzotto z bobem nowe

 

Komentarzy: 9

  1. Pierwsze słyszę, ale mąż kocha bób, więc może wypróbuję. Należę do niewielkiego grona osób, którym sam zapach bobu przeszkadza, a co dopiero smak. Ale czego nie robi się dla miłości :)

  2. Najlepsze pęczotto jakie do tej pory zrobiłam :D Z braku suszonych pomidorów użyłam pieczonych, pominęłam zieloną papryczkę i śmietanę, a i tak smakowało wybornie. Polecam wszystkim amatorom bobu :)

Odpowiedz