Pieczone pierogi z boczniakami

  • 80 minut
  • 13 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 60 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • mąka pszenna 450g
  • drożdże instatnt lub świeże 7g (opakowanie) lub 16g
  • sól 1 łyżeczka + do doprawienia
  • oliwa 2 łyżki + do smażenia
  • ciepłe mleko 250ml
  • boczniaki około 500g
  • por 1 średni
  • ser feta mała kostka
  • orzechy włoskie 1 garść
  • natka pietruszki mały pęczek
  • tymianek do smaku
  • masło do smażenia
  • pieprz do smaku
Znowu spotkałyśmy się z Gosią z Mlecznej Krowy, aby wspólnie coś ugotować. Tak po prawdzie, to spotykamy się bardzo często i gotujemy – jednak większość naszych potraw nie trafia na blogi ponieważ zazwyczaj głód zwycięża z robieniem zdjęć. ;) Pierogi, które tym razem proponujemy są najlepsze na ciepło. To może być świetna alternatywa dla świątecznych pasztecików do barszczu. Spróbujcie kiedyś.

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko lub wodę i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około godziny). Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić.
  2.   W czasie gdy ciasto rośnie robimy farsz. Na patelni roztapiamy masło z dodatkiem oliwy. Pora tniemy wzdłuż na cztery części, a następnie w poprzek na drobne kawałki. Smażymy aż ładnie się zeszkli. Dodajemy pocięte w paski boczniaki i smażymy aż zmiękną. Dodajemy pokrojoną w małe części fetę, rozdrobnione orzechy włoskie oraz natkę pietruszki. Gdy feta rozpadnie się doprawiamy pieprzem i odrobiną tymianku.
  3. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła. Nakładamy farsz i formujemy pierogi. Układamy je na blaszce z papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15/20 minut. Do czasu zrumienienia.

pierogi-1

komentarze 4

Odpowiedz