Składniki
- mąka pszenna 450g
- drożdże instatnt lub świeże 7g (opakowanie) lub 16g
- sól 1 łyżeczka + do doprawienia
- oliwa 2 łyżki + do smażenia
- ciepłe mleko 250ml
- boczniaki około 500g
- por 1 średni
- ser feta mała kostka
- orzechy włoskie 1 garść
- natka pietruszki mały pęczek
- tymianek do smaku
- masło do smażenia
- pieprz do smaku
Znowu spotkałyśmy się z Gosią z Mlecznej Krowy, aby wspólnie coś ugotować. Tak po prawdzie, to spotykamy się bardzo często i gotujemy – jednak większość naszych potraw nie trafia na blogi ponieważ zazwyczaj głód zwycięża z robieniem zdjęć. ;) Pierogi, które tym razem proponujemy są najlepsze na ciepło. To może być świetna alternatywa dla świątecznych pasztecików do barszczu. Spróbujcie kiedyś.
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko lub wodę i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około godziny). Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić.
- W czasie gdy ciasto rośnie robimy farsz. Na patelni roztapiamy masło z dodatkiem oliwy. Pora tniemy wzdłuż na cztery części, a następnie w poprzek na drobne kawałki. Smażymy aż ładnie się zeszkli. Dodajemy pocięte w paski boczniaki i smażymy aż zmiękną. Dodajemy pokrojoną w małe części fetę, rozdrobnione orzechy włoskie oraz natkę pietruszki. Gdy feta rozpadnie się doprawiamy pieprzem i odrobiną tymianku.
- Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła. Nakładamy farsz i formujemy pierogi. Układamy je na blaszce z papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15/20 minut. Do czasu zrumienienia.
no proszę jakie smakołyki :D
Pyszności…
Czy to można jeść na zimno?
Tak, oczywiście :) To świetna alternatywa dla klasycznych pasztecików do barszczu.