zupa kalafiorowa nowa

Zupa kalafiorowa

  • 35 minut
  • 16 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 20 min
  • Course

Składniki

  • bulion warzywny około 1,5 l
  • kalafior 1/2 małego
  • marchewki 2 średnie sztuki
  • pietruszka 1 średnia
  • por 1/2 średniego
  • seler 1/2 małej sztuki
  • ziemniaki 2 średnie
  • natka pietruszki do posypania
  • tymianek do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier szczypta
  • śmietana 12% do zabielenia
  • ocet lub sok z cytryny do smaku
W naszym domu uwielbiamy zupy! Nieważne, czy jest upał, czy za oknami trzaska mróz. Na zupę zawsze mamy ochotę! Ponadto roboty z taką zupą niewiele i łatwo ją przyrządzić nawet po bardzo ciężkim dniu w pracy. Sądząc po statystykach na moim blogu, Wy również bardzo lubicie zupy! Dlatego wrzucam przepis na tę bardzo szybką i prostą kalafiorówkę. Świetne są tzw. śmieciówki – zawsze jest coś w lodówce z czego zupę można zrobić. Klasykami gatunku też nie gardzimy: pomidorówka, ogórkowa, szczawiówka! Wszystkie pojawiają się regularnie na naszym stole. Gdy lato w pełni uwielbiam zupy jarzynowe z przewagą jakiegoś jednego warzywa – tym razem padło na kalafiora, który już od kilku dni zalegał w lodówce. Jak zwykle u nas – zupa jest bezmięsna, na bulionie warzywnym lub na biokostce.

  1. Bulion zagotowujemy (lub rozpuszczamy biokostki w gotującej się wodzie).
  2. Do gotującego się wywaru dorzucamy obrane i pokrojone warzywa (bez ziemniaków – ponieważ ziemniaki szybko się ugotują, a nie chcemy, aby się rozgotowały).
  3. Po około 5 – 10 minutach gotowania dorzucamy ziemniaki.
  4. Gdy wszystkie warzywa zmiękną zupę doprawiamy i zabielamy. Posypujemy natką pietruszki.zupa kalafiorowa

Brak komentarzy

Odpowiedz