Conchiglioni z tuńczykiem

  • 35 minut
  • 16 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • muszle makaronowe (conchiglioni) 20 sztuk
  • por 1 mała sztuka
  • tuńczyk w kawałkach w sosie własnym 1 puszka
  • żółta cukinia 1 średnia
  • zielone oliwki krojone garść
  • suszone pomidory z oliwy 5 sztuk
  • ser mascarpone 2 łyżki
  • ostra papryczka 1/2 małej sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • curry 1 łyżeczka
  • natka pietruszki do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • śmietana 12% 1/2 dużego kubka
  • mozzarella 1 kulka
Conchiglioni, albo bardziej swojsko: makaronowe muszle. Bardzo je lubimy. Faszeruję je zwykle tym co mam pod ręką. Świetnie smakują w towarzystwie szpinaku i jakiegoś pleśniowego sera.  W tej wersji pojawia się tuńczyk, żółta cukinia, suszone pomidory, por i oliwki. Farsz związany serkiem mascarpone. Całość polaliśmy śmietaną 12% , posypaliśmy mozzarellą i zapiekliśmy.

 

  1. Muszle przygotowujemy według instrukcji z opakowania.
  2. W tym czasie drobno kroimy pora oraz cukinię (w drobną kostkę). Przesmażamy na oliwie. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę oraz czosnek. Po kilku minutach dorzucamy odsączonego tuńczyka, drobno posiekane suszone pomidory oraz oliwki. Po następnych kilku minutach dorzucamy serek mascarpone. Cały czas mieszamy, do czasu aż serek rozpuści się pod wpływem temperatury. Doprawiamy.
  3. Podgotowane makaronowe muszle nadziewamy farszem. Układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy śmietaną połączoną z przyprawami (zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, szczypta cukru) posypujemy porwaną na drobne części mozzarellą i zapiekamy w temperaturze około 200 stopni do czasu aż ser ładnie się zarumieni.
muszle makaronowe

Brak komentarzy

Odpowiedz