Sałatka makaronowa z kalafiorem

  • 45 minut
  • 10 składników
75%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • kalafior 1 mały
  • makaron farfalle około 160g
  • czerwona papryka 1/2 małej sztuki
  • korniszony kilka sztuk
  • ser żółty mała kostka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czrwona papryka w proszku do smaku
  • koperek do smaku
  • natka pietruszki do smaku
Dziś lunch „wysokiego ryzyka”. Dlaczego? Ano dlatego, że po pierwsze tyle samo osób kocha kalafior, co go nienawidzi. W moim przypadku (co jest oczywiste, bo inaczej bym nie wrzucała tego przepisu) stanowczo te pierwsze. Po drugie  – jest duże prawdopodobieństwo, że Wasz lunch nie przypadnie do gustu Waszym pracowym  współbiesiadnikom. Każdy wie, że kalafior ma charakterystyczny zapach, który nie wszystkim podchodzi. I tu może być problem. Możecie zostać zesłani na jedzenie swojego posiłku np. na ławkę przed pracą. Mnie całe szczęście to nie spotkało! ;) Przygotowując jedzenie do pracy staram się jednak pomijać cebulę i pora. W trosce o moich współpracowników rzecz jasna ;) Do odważnych jednak świat należy – zróbcie więc sobie do pracy sałatkę z kalafiorem!

 

  1. W zależności od tego jaki kalafior lubimy możemy do tej sałatki użyć surowego lub nieco podgotowanego. Ja małego kalafiora podzieliłam na drobne różyczki i gotowałam na parze około 5-7 minut. Chodzi o to, aby nie rozgotował się i był nadal chrupki, ale jednocześnie żeby nie był całkowicie surowy. Studzimy.
  2. W tym samym czasie gotujemy makaron (u mnie około 3 garści). Studzimy.
  3. Paprykę kroimy w kostkę, a korniszony w plastry. Również ser kroimy w kostkę.
  4. Wszystko mieszamy, dodajemy odrobinę majonezu, koperek oraz natkę i doprawiamy.
  5. Całość odstawiamy na noc do lodówki, aby się przegryzło. Następnego dnia przekładamy do pojemników i zabieramy ze sobą do pracy! ;)
makaron-z-kalafiorem_-800_x_600-

Brak komentarzy

Odpowiedz