Składniki
- cukinia 1 średnia
- marchewka 1 duża
- cebula 1 średnia
- czosnek 2 ząbki
- jajko 1 sztuka
- mąka pszenna lub z amarantusa około 6 łyżek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- pieprz cayenne do smaku
- słodka papryka w proszku do smaku
- oregano do smaku
- kmin rzymski mielony do smaku
- olej do smażenia
Od kilku dni funkcjonuje w trybie wakacyjnym… a już od wczoraj to w ogóle. Plan na najbliższy urlopowy tydzień jest taki: odpoczywać i niewiele robić. Siedzimy na Mazurach… może nie jest to nasza najdalsza podróż, bo z Warmii – ale już czujemy, że odpoczywamy. Siedzimy przez cały dzień na tarasie delektując się śpiewem ptaków. Czytamy książki, przysypiamy, spacerujemy z psem po dużym ogrodzie, pierwsze piwo otwieramy przed południem. Robimy sobie przerwy na gotowanie ;) Dziś powstały bardzo pyszne placki z cukinii i marchewki. Do tego sos czosnkowy, a właściwie tzatziki. W ten upał nic więcej nam nie potrzeba.
- Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy odrobina soli i odstawiamy na kilka minut, aby puściła sok.
- W tym czasie trzemy marchewkę, siekamy drobno cebule i czosnek.
- Odlewamy wodę z cukinii (można ją też ręcznie odcisnąć).
- Dorzucamy cukinię do reszty warzyw i mieszamy. Przyprawiamy.
- Następnie dodajemy jajko oraz stopniowo mąkę. Formujemy średniej wielkości i niezbyt grube placki bezpośrednio na patelni (nakładamy łyżką).
- Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
![]() |
Mąka amarantusowa firmy ekoprodukt.pl |
A tak wakacjujemy :)
Widzę,ze coraz więcej wersji placuszków cukiniowych z jakimś innym warzywem,podobają mi sie z marchewką,bo ją uwielbiam,spokojnych wakacji.
Dziękuję :)
mmm :) super że marchew :D będzie lekko słodka :D
może tez do kalafiora by sie nadała??
musze spróbować :D
a przepis smaczny :D
Placki wyszły genialne. Dziękuję za inspirację :)
Bardzo się cieszę, że wyszły! Pozdrawiam! :)